Co to jest arginina?

Arginina (L-arginina) jest jednym z 20 aminokwasów, które wchodzą w skład białek. Arginina należy do aminokwasów endogennych. Oznacza to, że organizm może ją samodzielnie wytwarzać. Jej produkcja z wiekiem maleje, dlatego warto zadbać o jej dostarczanie z zewnątrz. L-arginina pełni tak wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, że często zalicza się ją do aminokwasów niezbędnych dla osób aktywnych.

arginina

  1. W jakich produktach znajduje się arginina?
  2. Jak działa arginina? 
  3. Co warto zapamiętać? 

W jakich produktach znajduje się arginina?

Arginina znajduje się w większości źródeł białka. Znajdziemy ją w czerwonym mięsie, drobiu, rybach, nabiale, orzechach, warzywach strączkowych, warzywach liściastych, a także niektórych owocach. Jej bogate źródło to: indyk, pestki dyni, orzechy włoskie oraz soja.

Jak działa arginina? 

Arginina jest niezbędna do produkcji tlenku azotu. Tlenek azotu pomaga rozszerzać naczynia krwionośne. Dzięki temu następuje regulacja przepływu krwi, obniżenie ciśnienia krwi i utrzymanie sprawnego układu sercowo-naczyniowego. Jednak większość argininy w organizmie jest wykorzystywana do "przetwarzania" amoniaku w mniej toksyczny mocznik, a także do syntezy kreatyny i ornityny. Ponadto arginina jest niezbędna do rozwoju komórek T, które odgrywają istotną rolę w procesach odpornościowych organizmu. Arginina jest podstawą tzw. przedtreningówek, które wpływają na jakość i satysfakcję z treningu.

Ponieważ L-arginina pełni tak wiele kluczowych ról w Twoim ciele, niedobór tego aminokwasu może zakłócać funkcje komórkowe i pracę narządów, a tym samym prowadzić do niekorzystnych skutków zdrowotnych. 

Korzyści płynące z przyjmowania argininy:

  • poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi
  • zmniejsza ryzyko chorób serca
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II
  • zwiększa odpowiedź immunologiczną organizmu
  • wspomaga gojenie się ran
  • pomaga poprawić pamięć u osób starszych
  • zwiększa płodność
  • zmniejsza odczuwanie stresu i lęku
  • korzystnie wpływa na wydolność organizmu
  • zwiększa efekt pompy mięśniowej. 

Jesteśmy w stanie uzyskać wystarczającą ilość argininy z dobrze zbilansowanej diety. Niekiedy jednak warto wspomóc się dodatkowo suplementacją tego aminokwasu. Warto wziąć to pod uwagę, zwłaszcza że badania pokazują, iż typowa zachodnia dieta nie dostarcza zbyt dużo argininy. 

Przyjmowanie suplementów L-argininy jest szczególnie korzystne w przypadku sportowców, a także osób chorujących na nadciśnienie i osób rannych, hospitalizowanych.

Co warto zapamiętać? 

Arginina to aminokwas, którego organizm używa do syntezy tlenku azotu. Jeśli masz dobrze zbilansowaną dietę, jesteś w stanie otrzymać wystarczającą ilość argininy z jedzenia. Jeśli jednak cierpisz na nadciśnienie, intensywnie trenujesz lub jesteś w trakcie rekonwalescencji po urazie, sięgnij dodatkowo po suplementy zawierające argininę.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...