Czy ksylitol jest zdrowy? Ile kalorii ma cukier brzozowy?

Wyobraźmy sobie scenkę:

Biuro, praca, wcześnie rano, koleżanka/kolega idzie do kuchni na kawę…

- zaparzyć Ci kawę?

- jasne, dzięki

- słodzisz?

- słodzę

- jak to, przecież jesteś na diecie?

- słodzę, ale nie cukrem ;)

No właśnie, czy będąc na diecie, musimy rezygnować ze wszystkiego, co lubimy? Czy poranna, słodka kawa na dobry początek dnia pracy musi odejść w zapomnienie?

ksylitol

  1. Zamień niezdrowy cukier na zdrowy ksylitol
  2. Ksylitol z brzozy lub kukurydzy 
  3. Słodzi i zapobiega próchnicy
  4. Odpowiedni dla dzieci

Zamień niezdrowy cukier na zdrowy ksylitol

Oczywiście, że nie! Chyba nie dałoby się wytrwać w przestrzeganiu diety, gdyby oznaczało to rezygnację z najmniejszych nawet przyjemności. Słodka kawa czy słodycze mogą od czasu do czasu umilić dzień, ale wybierajmy zdrowe zamienniki tradycyjnego cukru

Jednym z takich zamienników jest ksylitol. Na etykietach produktów występujący pod symbolem E967.

Wyglądem i smakiem do złudzenia przypomina cukier, ale nim nie jest. Ta substancja to naturalny środek słodzący – alkohol cukrowy.

ksylitol

Ksylitol z brzozy lub kukurydzy 

Ojczyzną ksylitolu jest Finlandia, gdzie do dzisiaj wytwarzany jest w tradycyjny sposób z kory brzozy. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z łuszczyn kukurydzy. Naturalnie występuje w wielu owocach i warzywach, a nawet w grzybach. 

Jedną z zalet ksylitolu jest jego niski indeks glikemiczny i aż o 40% niższa kaloryczność w porównaniu do cukru. W 100 g tego produktu znajdziemy 240 kcal, czyli o 160 kcal mniej niż w sacharozie. Te dwie cechy sprawiają, że ta substancja jest doskonałym zamiennikiem cukru dla diabetyków, osób walczących z insulinoodpornością oraz osób odchudzających się. Jest metabolizowany z niewielkim udziałem insuliny, a jego spożycie nie wywołuje nagłego wyrzutu tego hormonu.

Słodzi i zapobiega próchnicy

Badania naukowe udowodniły, że ksylitol zapobiega próchnicy. Dzieje się tak dlatego, że nie ulega fermentacji w jamie ustnej, a tym samym nie jest przekształcany przez bakterie w szkodliwe dla zębów kwasy. Przeciwdziała rozwojowi bakterii, poprzez utrzymywanie równowagi zasadowo-kwasowej w ustach. Spożycie ksylitolu poprawia mineralizację szkliwa zębów i może ograniczać tworzenie się płytki nazębnej. W celu zapobiegania próchnicy California Dental Association (CDA) zaleca stosowanie produktów zawierających ksylitol trzy do pięciu razy dziennie, ale w ilości nieprzekraczającej dziennie 5 g. 

Odpowiedni dla dzieci

Na korzyść używania ksylitolu przemawia również analiza przeprowadzona przez Cochrane Collaboration. Pokazuje ona, że dzieci, spożywające w swojej diecie ten słodzik dwa razy dziennie, zmniejszyły ryzyko wystąpienia infekcji ucha o 25%. Ksylitol hamuje rozwój bakterii Streptococcus pneumoniae, które są w głównej mierze odpowiedzialne za zapalenie ucha środkowego oraz zatok.

Ksylitol jest atrakcyjnym rozwiązaniem dla osób chcących poprawić jakość swojej diety, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i sensorycznym. 

O ile dla ludzi używanie ksylitolu niesie wiele korzyści, tak dla psów już niekoniecznie. Substancja ta może być dla naszych czworonogów bardzo szkodliwa i warto o tym pamiętać.

Źródło: 

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007095.pub2/abstract

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...