Written by maja

Jak odpowiednio skomponować śniadanie?

Śniadanie to jeden z ważniejszych, jeśli nie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane śniadanie gwarantuje sytość, zmniejsza uczucie głodu w ciągu dnia, redukuje apetyt na słodycze, przyspiesza przemianę materii i pozwala zgubić dodatkowe kilogramy. Jednym z kluczowych czynników odpowiadających za powyższe właściwości jest właśnie białko. Zadbanie o to, aby w pierwszym posiłku w ciągu dnia znalazł się produkt białkowy taki, jak np.: białko jaja, dobrej jakości mięso, dobrej jakości nabiał lub odżywka białkowa, niesie za sobą szereg korzyści.

JAK SKOMPONOWAĆ ŚNIADANIE?

Śniadanie powinno być posiłkiem skomponowanym z wielu produktów. Przede wszystkim nie powinno w nim zabraknąć warzyw lub owoców, które będą źródłem witamin i składników mineralnych. Są one również dobrym źródłem błonnika, który reguluje trawienie i ogranicza wchłanianie węglowodanów. Drugim kluczowym składnikiem jest wspomniany wcześniej produkt białkowy. Badania naukowe dowodzą, że spożycie co najmniej 20 g białka w pierwszym posiłku zmniejsza apetyt w ciągu całego dnia i reguluje poziom glukozy we krwi. Mając apetyt na wodzy dużo łatwiej jest nam uniknąć podjadania, a także zjadania większych porcji jedzenia. Zjadając odpowiednią ilość białka na śniadanie, nasz całodniowy bilans kaloryczny jest niższy, dzięki czemu szybciej tracimy nadprogramowe kilogramy. W dobrze skomponowanym śniadaniu powinien się również znaleźć składnik energetyczny zawierający węglowodany lub tłuszcze w zależności od tego czy preferujemy śniadania białkowo-tłuszczowe, czy węglowodanowe. Taki zestaw wpłynie korzystnie na tempo naszego metabolizmu, doda sił niezbędnych do aktywnego trybu życia i poprawi nastrój.

PODSUMOWANIE

Warto zatem zadbać, aby nasze śniadanie było przemyślane, łączyło ze sobą wiele smaków i było spożywane z uśmiechem na twarzy. Przykładem idealnego śniadania mogą być wszelkiego rodzaju omlety, placuszki lub owsianki.

Autorem wpisu jest nasza ambasadorka – Magdalena Hajkiewicz. 

Udostępnij znajomym...Share on Facebook24Share on Google+0

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *