Written by maja

Muffinki czekoladowe – przepis

Składniki:
– mąka orkiszowa 250 g,
– proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
– soda oczyszczona 0,5 łyżeczki,
– ksylitol 100 g,
– kakao 2 łyżki,
– mleko 250 ml,
– olej rzepakowy 90 ml,
– aromat waniliowy 1 łyżeczka,
– 1 jajko,

Opcjonalnie:
– krem nutwhey o smaku karmelowym do ozdobienia,
– bakalie,

Przygotowanie:
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz mleko, olej roślinny, aromat waniliowy, jajko i dokładnie zmiksuj. Wlej zawartość miski do suchych składników do całkowitego połączenia składników. Włóż papiloty do formy do babeczek. Wlej do każdej ciasto mniej więcej do połowy foremki. Nagrzej piekarnik na 200 stopni i piecz 20-22  minuty. Babeczki polej kremem nutwhey karmelowym lub masłem orzechowym i ozdób bakaliami. Smacznego! 

 

Przepis wykonała nasza ambasadorka Magdalena Hajkiewicz

Udostępnij znajomym...Share on Facebook12Share on Google+0

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *