Czy znajdę wśród nas kogoś, kto nie lubi pancakes’ów? Obawiam się, że może być to zwykłe pytanie retoryczne Z tej okazji chciałabym Wam przedstawić przepis na legalne, białkowe pancakes, które wcale nie muszą oznaczać odstępstwa od diety!
Składniki:
- 120 g mąki żytniej pełnoziarnistej/ orkiszowej,
- 120 g mleka roślinnego lub zwykłego 2%,
- 15 g karobu (można wymienić na kakao, ale karob jest zdecydowanie delikatniejszy w smaku),
- 15 g ksylitolu,
- dwie miarki odżywki białkowej (u mnie izolat AllNutrition o smaku białej czekolady),
- 10 g oleju kokosowego Allnutrition
- jedno jajko,
- woda gazowana,
- syrop czekoladowy 0 kcal do polania,
- morwa suszona,
Przygotowanie:
Mąkę, mleko, karob, ksylitol, odżywkę białkową, olej kokosowy i jajko blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać ok 50-100 ml wody, aby masa nabrała nieco bardziej płynnej konsystencji. Następnie rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy placki niewielkiej średnicy z obu stron. Gotowe pancakes polewamy syropem czekoladowym zero kalorii i posypujemy suszonymi owocami morwy.
Przybliżona wartość energetyczna na jednego pancake: 180 kcal
Autor: Magda Hajkiewicz – Wiem co jem