Składniki:
- 100g mąki owsianej
- 100ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g tartego sera cheddar
- 50g kukurydzy z puszki
- 1 awokado
- 100g salsa mexicana dip
Wykonanie:
- białka oddziel od żółtek i ubij je na puszystą pianę
- mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i papryką
- dodaj mleko oraz żółtka i wymieszaj
- dodaj pianę z białek, tarty ser i kukurydzę odsączoną z zalewy, całość delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki
- porcję ciasta wlewaj do natłuszczonej i dobrze rozgrzanej gofrownycy
- podawaj z salsą i pokrojonym awokado
Wartości odżywcze 1 porcji (2 duże lub 3 mniejsze gofry)
- kcal: 534
- B: 23g
- T: 29g
- W: 42g