Co to jest glutamina i jak działa?
Suplementacja glutaminą, pomimo nieprzychylnych opinii, nadal jest powszechnie stosowana i ma swoich zwolenników. Jej przeciwnicy opowiadają się za tym, że produkt praktycznie nie działa. Jej zwolennicy z kolei, uświadamiają swoich kolegów, że od glutaminy zbyt wiele się oczekuje, stawiając ją w roli anabolika, który przekłada się bezpośrednio na wzrost mięśni.
Co sprawia, że utrzymuje się na rynku i jest jednym z chętniej kupowanych preparatów aminokwasowych? Kto ma racje?
Czym jest glutamina?
Glutamina należy do grupy aminokwasów, której ilość w organizmie sięga nawet 60%. Oznacza to, że odgrywa bardzo ważną rolę we wszystkich procesach metabolicznych, biorąc udział w syntezie aminokwasów endogennych. Glutamina sama również należy do aminokwasów tej grupy, jednak jej synteza jest nieco ograniczona. Z glutaminy w naszym ciele korzystają tkanki mózgu, mięśni, układu nerwowego, jak i wspomaga funkcje odpornościowe. W sytuacji deficytu to właśnie działanie systemu immunologicznego, jak i układu nerwowego, będzie miało pierwszeństwo, do skorzystania z jej zasobów. Oznacza to, że w przypadku, gdy organizm będzie pozbawiony znacznych ilości glutaminy, ucierpią na tym funkcje regeneracyjne i zostanie spowolniona możliwość odbudowy tkanek. Doświadczeni zawodnicy kulturystyki, jak i sportowcy zawodowi, korzystają bez przerwy ze suplementacji tym środkiem, opowiadając się za nim, jako skutecznym preparatem, będącym strażnikiem ich odporności, dbającym o utrzymanie sportowej form.

Jak działa i jakie potencjalne korzyści wykazuje?
Jak zostało wspomniane w poprzednim akapicie, glutamina służy jako
baza aminokwasowa, pod szereg funkcji metabolicznych. Oznacza to, że w
przypadku jej braku, organizm może zacząć korzystać z aminokwasów
zawartych w tkance mięśniowej, co będzie przechylało szalę metaboliczną w
kierunku katabolizmu mięśniowego. Zastosowanie glutaminy w formie
preparatu dla sportowców ma na celu dostarczenie jej odpowiedniej
ilości, która jest wymagana, aby procesy regeneracyjne, energetyczne,
związane z utrzymaniem tkanek i tempa regeneracji na odpowiednim
poziomie, były w pełni zachowane.
Glutamina z powodzeniem wykorzystywana jest obecnie w chorobach układu
pokarmowego, ze względu na znaczne powinowactwo do enterocytów. Dzięki
funkcji odżywczej dla naszych jelit wspomaga ich odbudowę i regeneracje.
Dzięki temu, że nasze jelita będą bardziej szczelne, ograniczymy ryzyko
wystąpienia chorób, o charakterze autoimmunologicznym.
Kolejną ważną zaletą suplementacji jest ochrona przed infekcjami.
Kulturyści bardzo chętnie wykorzystują glutaminę właśnie w celu wsparcia
swojego zdrowia i systemu odpornościowemu. Dzięki wsparciu dla pracy
układu pokarmowego, jego odżywienie i uszczelnienie, zapobiega ona
rozprzestrzenianiu się wirusów, alergenów i bakterii. Jest niezbędnym
suplementem w okresie jesienno-zimowym, gdzie często dochodzi do
szybkiego łapania infekcji.