Artykuły

Czy cynk działa bakteriobójczo?

Cynk jest pierwiastkiem o tak wielu cennych właściwościach, że do opisania ich zabrakłoby rozdziałów, lub nawet całych książek. W 1869 roku odkryto, że jest niezbędny dla roślin, 65 lat później opisano jego rolę w kształtowaniu zdrowia zwierząt, a po kolejnych 27 latach uznano go za obowiązkowy również w diecie ludzi.

Publikacji naukowych w tej materii cały czas przybywa, w ciągu tylko 2021 roku pisano na temat cynku w fachowych czasopismach przynajmniej 10 000 razy. Jedną z płaszczyzn zainteresowań badawczych specjalistów zajmujących się cynkiem jest jego działanie bakteriobójcze.

Przeciwbakteryjne właściwości cynku

Istnieją liczne dowody na aktywność cynku w kontekście zarówno hamowania rozwoju, jak i zabijania pewnych grup bakterii. Najnowsze badania naukowe ukazują potencjał tego mikropierwiastka m.in. w nanotechnologicznych metodach zwalczania mikroorganizmów.

Różne formy cynku mogą usprawnić zwalczanie m.in. Staphylococcus aureus (gronkowca złocistego), Streptococcus mutans, czy Escherichia coli (pałeczki okrężnicy). Jednym z potencjalnych mechanizmów działania jest przyłączanie się tego pierwiastka do receptorów dla innych metali i „odcięcie” ważnych dla rozwoju bakteryjnego substancji. Inne mechanizmy są cały czas odkrywane.

Higiena jamy ustnej i przechowywanie żywności

Działanie bakteriobójcze cynku coraz częściej wykorzystuje się w produktach higieny jamy ustnej, czy w nowoczesnych opakowaniach przechowalniczych przeznaczonych do żywności. Ma to bardzo duże znaczenie dla m.in. noworodków czy osób starszych i / lub z osłabioną odpornością. Nawet z pozoru niegroźna infekcja bakteryjna może być niebezpieczna nawet dla życia.

ZINC FORTE ZAWIERAJĄCY CYNK W FORMIE MLECZANU CYNKU

Prozdrowotna wartość cynku

Jak groźny jest niedobór cynku?

Mimo że nie da się wybrać jednego, najważniejszego dla zdrowia pierwiastka mineralnego, to wiele osób uważa za taki właśnie cynk. Wpływa on na kondycję skóry i przewodu pokarmowego, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, a także umożliwia efektywną pracę mięśni szkieletowych, czy układu rozrodczego. Niedobór cynku w diecie prowadzi do licznych zaburzeń stanu zdrowia oraz może istotnie ograniczyć rozwój dzieci.

Ryzyko niedoboru cynku – kto jest narażony?

Deficyty odżywcze pod tym kątem obserwuje się na całym świecie, niezależnie od stanu ekonomicznego kraju. W krajach biedniejszych główną tego przyczyną jest niski poziom podaży mięs w diecie, a warto zaznaczyć, że to właśnie one są najcenniejszym źródłem cynku. Tam, gdzie nie ma problemu z dostępnością pożywienia, problemem jest z kolei zbyt wysoki poziom przetworzenia produktów w codziennych jadłospisach, a także trendy, takie jak weganizm.

W optymalizacji stanu odżywienia cynkiem jednym z najskuteczniejszych narzędzi jest suplementacja. Pierwiastek ten m.in. pod postacią cytrynianu, czy glukonianu, z powodzeniem wykorzystywany jest zarówno do wzbogacania diet osób, których celem jest prewencja niedoborów, ale także osób, które z niedoboru muszą „wyjść”.

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close