Artykuły

Czy witamina D może być skuteczna w walce z migreną?

W populacji osób dorosłych migrena może dotyczyć nawet 11% osób, przy czym 2- albo nawet 3-krotnie częściej dokucza kobietom, niż mężczyznom. Jest to jedno z najczęściej występujących schorzeń, z którymi zmagają się dorośli przed 50. rokiem życia. Często prowadzi do niezdolności do pracy, co w dłuższej perspektywie czasowej znacząco obniża jakość życia. Mimo że zazwyczaj migreny leczy się objawowo, to niektóre czynniki żywieniowe mogą ułatwić radzenie sobie z tym schorzeniem. Zaliczyć można tutaj m.in. optymalizowanie poziomu witaminy D w organizmie.

Charakterystyka bólu migrenowego

Ból migrenowy to ból głowy, który trwa od 4 do 72 godzin i może być zarówno łatwy do zlokalizowania, jak i bardziej uogólniony. W niektórych przypadkach jego wystąpienie poprzedza zjawisko aury, czyli specyficzne zaburzenia wzrokowe o pulsującym charakterze.

Sam ból głowy również często jest pulsujący, a ponadto towarzyszyć mu mogą nudności i wymioty oraz światłowstręt, dźwiękowstręt, czy obniżenie tolerancji zmian ciśnienia. Na podstawie częstotliwości ataków rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje migreny, przewlekłą i epizodyczną. Migrena przewlekła to taka, która dokucza powyżej 15 dni w miesiącu, natomiast epizodyczna pojawia się rzadziej.

Ból migrenowy

Przyczyny migren

Etiologia migren niestety nie jest do końca poznana. „Wywoływaczami” u różnych osób mogą być różne czynniki. Kiedy nie wiadomo co konkretnie jest przyczyną danego schorzenia, to najczęściej obwinia się geny i podobnie może być w przypadku migren. Ponadto dosyć powszechnym czynnikiem wyzwalającym ból głowy jest dystres psychiczny, zarówno nagły, jak i przewlekły, a także niedobór snu.

U niektórych osób do migreny doprowadzić mogą również zmiany pogody, drażniące zapachy czy spożywanie napojów alkoholowych, szczególnie win. Niektórzy skarżą się na wzmożenie dolegliwości po ćwiczeniach fizycznych, ekspozycji na wysokie temperatury powietrza, a także przy zaburzeniach posturalnych w obrębie kręgosłupa szyjnego. Przyczyną zwiększonej częstotliwości i / lub intensywności migren w ponad 50% przypadków jest również niedobór witaminy D.

Leczenie migren

Jako że nie wszystkie czynniki wywołujące migrenę zostały już poznane, leczenie tego schorzenia bywa trudne. Trudność polega nie tylko na znalezieniu środka skutecznego, ale przede wszystkim na znalezieniu terapii bezpiecznej i obarczonej minimalnymi skutkami ubocznymi. Problemami, które w farmaceutycznym leczeniu migren pojawiają się najczęściej są m.in. wahania masy ciała, przewlekłe uczucie przemęczenia, „dziwne” sny czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Czy witamina D może być skuteczna w redukcji migren?

Coraz więcej odkrywa się jednak żywieniowych modyfikatorów podatności na częste i ciężkie ataki migrenowe. Jak się okazuje, jedną z substancji odżywczych wspomagających terapię przeciw-migrenową jest witamina D.

TERAZ WIĘCEJ WITAMINY D3 2000 W WIĘKSZYM EKONOMICZNYM OPAKOWANIU – 200 CAPS

To, że może być skuteczna w ograniczaniu częstotliwości i intensywności dolegliwości bólowych wykazano w licznych publikacjach naukowych, w tym w badaniach klinicznych oraz meta-analizach. Wspiera ona reakcje przeciwzapalne organizmu, przez co wspomaga analgetyczne mechanizmy w układzie nerwowym. Dawkowanie w migrenach zazwyczaj jest sporo wyższe niż u osób zdrowych, jednak dopasowanie go do indywidualnego przypadku wymaga wykonania badania poziomu metabolitu witaminy D w organizmie oraz poziomu spożycia z dietą.

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button
Close