Artykuły

Ekstrakt z szafranu działanie i właściwości

Szafran  jest cennym surowcem kulinarno-zielarskim. Najczęściej wykorzystuje się jego pręciki kwiatowe, które ze względu na zawartość karotenoidów są intensywnie zabarwione. Ze względu na swój specyficzny skład chemiczny wykorzystywany jest zarówno do nadawania potrawom smaku, jak i pozyskiwania barwnika oraz ekstraktów o działaniu prozdrowotnym. Pierwsze przesłanki o terapeutycznym działaniu szafranu pojawiły się ponad 3000 lat temu.

Ekstrakt z szafranu

Ekstrakt z szafranu charakteryzuje się wysoką zawartością związków o działaniu antyoksydacyjnym. Jego potencjał w kierunku ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym wynika między innymi z obecności karotenoidów. Jednym z najlepiej poznanych związków z tej grupy jest krocyna. Odkrywanie właściwości ekstraktu z szafranu i jego poszczególnych składowych rozpoczęło się stosunkowo niedawno, jednak obecnie da się zauważyć rosnącą jego popularność w kontekście projektowania badań naukowych, jak i zainteresowania konsumentów. Związki obecne w szafranie są wrażliwe na działanie promieni słonecznych, wysokiej temperatury oraz dostępu do tlenu, zatem korzystanie z niego oraz przechowywanie wymaga pewnego stopnia uważności.

Właściwości szafranu

Badania farmakologiczne ekstraktu z szafranu wykazały pewne właściwości kardio- i neuroprotekcyjne, wspierające pamięć, a także antydepresyjne i przeciwlękowe. Krocyna i inne związki aktywne charakterystyczne dla szafranu mogą w pewnym stopniu przekraczać barierę krew-mózg, co niezbędne jest w kontekście regulacji aktywności układu nerwowego.

GOOD TRIP – Zawiera ekstrakt z najdroższej przyprawy świata – Ekstrakt z szafranu.

Działanie szafranu

Wsparcie w depresji i złym samopoczuciu

Szafran uważa się za jedną z najdroższych przypraw na świecie. Wynika to nie tylko z właściwości smakowych, aromatycznych i barwiących, ale również z poziomu trudności w uprawie oraz zbiorach, a następnie w przechowywaniu. Wartość rośliny tej dopełnia jej działanie prozdrowotne. Najwięcej mówi się o pozytywnej aktywności ekstraktu z szafranu i krocyny w przeciwdziałaniu i terapii depresji. Publikacje z wynikami badań farmakologicznych sugerują, że ekstrakt ten może hamować wychwyt zwrotny dopaminy, serotoniny i noradrenaliny, a są to kluczowe dla dobrego nastroju neuroprzekaźniki. Działanie to pozwala na dłuższe utrzymywanie się ich wysokiej zawartości w mózgu.

W walce z otyłością i chorobami metabolicznymi

Kolejnym działaniem ekstraktu z szafranu, na które zwraca się uwagę jest silne działanie antyoksydacyjne. Pomocne może ono być m.in.  w terapii otyłości i zespołu metabolicznego, czy terapii antynowotworowej. Wykazano bowiem pewien potencjał ekstraktu z szafranu w kontekście regulacji apetytu, lipidogramu i gospodarki glukozowo-insulinowej, a także łagodzenia zaburzeń stanu zdrowia trzustki i wątroby.

Stosowanie ekstraktu z szafranu

Uzupełnianie diety ekstraktem z szafranu jest uznawane w zdrowej populacji za bezpieczne. Efektywność działania krocyny i innych związków może niekiedy być zbliżona do efektywności środków farmaceutycznych, zatem warto po konsultacji ze specjalistą rozważyć zastosowania środka pochodzenia naturalnego.

Źródła:

Siddiqui MJ, Saleh MSM, Basharuddin SNBB, Zamri SHB, Mohd Najib MHB, Che Ibrahim MZB, Binti Mohd Noor NA, Binti Mazha HN, Mohd Hassan N, Khatib A. Saffron (Crocus sativus L.): As an Antidepressant. J Pharm Bioallied Sci. 2018 Oct-Dec;10(4):173-180. doi: 10.4103/JPBS.JPBS_83_18. PMID: 30568374; PMCID: PMC6266642.

Khazdair MR, Boskabady MH, Hosseini M, Rezaee R, M Tsatsakis A. The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review. Avicenna J Phytomed. 2015 Sep-Oct;5(5):376-91. PMID: 26468457; PMCID: PMC4599112.

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close