Artykuły

Gainer na przytycie. Jaki jest najlepszy gainer?

Osoby wkraczające w świat sportu, w tym sylwetkowego, najczęściej wkraczają również w obszar suplementów. Jednym z pierwszych, z jakimi mają styczność to gainer. Polecają go starsi i bardziej doświadczeni koledzy z siłowni, czy trener personalny.

Co jest takiego wyjątkowego w tej odżywce, jakie daje efekty?

Sama nazwa pochodzi od angielskiego słowa gain – zdobyć. W tym wypadku gainer pomaga zdobywać masę. Jego spopularyzowana nazwa to odżywka na masę lub po prostu „MASS”.

Głównym zadaniem gainera jest dostarczenie kalorii, które pochodzą z białka i węglowodanów. Odżywki tego typu składają się średnio z około 60 do 85% węglowodanów i 10 do 30% białka.

Zawarte w tym suplemencie węglowodany mogą być zarówno proste, jak np. dekstroza, ale także złożone, jak np. skrobia, czy maltodekstryna. Odpowiadają przede wszystkim za dostarczenie dodatkowej energii, uzupełniają glikogen mięśniowy i wątrobowy.

Źródłem protein  najczęściej jest białko serwatkowe, które pochodzi z mleka krowiego.  Odpowiada ono za regenerację w tym odbudowę tkanki mięśniowej.  Ma ono bardzo wysoką wartość biologiczną, dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów w tym BCAA.

Producenci odżywek zadbali również, aby po tego typu produkty mogły sięgać osoby rezygnujące z produktów pochodzenia zwierzęcego. W ofercie można zatem znaleźć także gainery, gdzie źródłem protein są  białka pochodzenia roślinnego np. z soi.

Chcąc zapewnić kompleksowe działanie produktów, często wzbogacane są o dodatkowe składniki, takie jak kreatyna, witaminy, glutamina, olej MCT czy tauryna.

Ile kalorii ma gainer?

Jak bardzo kaloryczny jest gainer? Średnio 100 gramów tej odżywki dostarcza do organizmu około 350-390 kcal.  W celu budowania tkanki mięśniowej niezbędne jest dostarczenie większej ilości kalorii, niż organizm potrzebuje. By doszło do procesów anabolicznych, potrzebujemy dodatkowych źródeł białka i węglowodanów, które zbudują nam nadwyżkę kaloryczną. Zazwyczaj w dietach na masę mamy od 300 do 500 kcal więcej niż wynika to z wyliczonego zapotrzebowania.

Dawkowanie – jak stosować?

Najczęściej tego typu preparaty stosujemy w ilości 80 – 150 g wymieszanych z 200-350 ml wody lub mleka.

Porcje spożywa się:

  • po treningu,
  • jako zamiennik posiłku,
  • jako uzupełnienie posiłku  w momencie, gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości białek i węglowodanów.

Który gainer wybrać?

Szukając gainera, skupmy się na jakości produktu,  najlepiej wybierać preparat oparty o białko serwatkowe i  kilka źródeł węglowodanów, o różnym czasie wchłaniania.  Warto również zadbać o walory smakowe, musimy mieć na uwadze, że produkt ten będzie gościł codziennie w naszej diecie, dlatego musi nam smakować.

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close