Artykuły

Kiedy brać cynk rano czy wieczorem?

Cynk jest uznawany za niezbędny składnik odżywczy. Dzieje się, tak dlatego, że nasz organizm nie może sam go produkować ani przechowywać. 

Cynk jest drugim, zaraz po żelazie, najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym występującym w naszym organizmie. Dlatego tak ważne jest, aby codziennie spożywać odpowiednio dobraną dietę, która zaspokoi wymagania naszego organizm na makro- i mikroelementy. Cynk, będący minerałem, zaliczamy do tych drugich – mikroelementów. 

Ponieważ trudno przecenić rolę, jaką w naszym organizmie odgrywa cynk, dlatego nie definiuje się jednego, wyraźnego objawu jego niedoborów. Należy uważnie obserwować swój organizm i jeśli występują niepokojące sygnały – o nich za chwilę – interweniować poprzez poprawę diety oraz/i właściwą suplementację. 

Wybrane niepokojące sygnały mogące świadczyć o brakach dietetycznych cynku:

  • osłabienie zmysłów smaku i zapachu, 
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • niskie libido,
  • osłabienie,
  • nadmierne zmęczenie,
  • problemy z erekcją, 
  • częste przypadki infekcji,
  • pękanie ust, 
  • nieregularne miesiączki, 
  • spowolnione gojenie się ran, 
  • wysypki skórne,
  • biegunki, 
  • utrata apetytu.

Jak widzimy, zakres objawów jest bardzo szeroki! Z tego powodu, jeśli przeoczy się szereg niepokojących sygnałów, może być trudno wskazać źródło problemów.  A przecież tak łatwo, w tym przypadku zaradzić złu…

Jeżeli zatem obserwujesz u siebie, któryś z symptomów (kilka), być może dieta, którą spożywasz, nie dostarcza wystarczającej ilości cynku, a z tego powodu, Twój organizm nie może funkcjonować optymalnie! 

Niedobór cynku obserwuje się prawie u 17% światowej populacji, a około 2 miliardy ludzi pozostaje zagrożonych niedoborem cynku!

W gronie osób najbardziej narażonych na niedobory cynku znajdują się m.in.:

  • wegetarianie – zwłaszcza weganie – cynk, który jest zawarty w produktach roślinnych, nie jest, aż tak dobrze wchłaniany, jak ten z pokarmów pochodzenia zwierzęcego,
  • osoby chorujące na cukrzycę, 
  • osoby otyłe, 
  • dzieci, 
  • osoby w okresie wzmożonego wzrostu,
  • kobiety w ciąży, 
  • kobiety karmiące piersią,
  • osoby z chorobami układu pokarmowego,
  • osoby przyjmujące diuretyki,
  • osoby przyjmujące duże dawki żelaza,
  • alkoholicy – alkohol zmniejsza wchłanianie cynku i zwiększa wydalanie cynku w moczu,
  • osoby starsze – zalicza się do tej grupy wszystkich po 60. roku życia.

Jakie funkcje pełni w naszym organizmie cynk?

Cynk:

  • to składnik około 250 białek w tym enzymów uczestniczących w wytwarzaniu i wykorzystaniu węglowodanów, lipidów, białek i kwasów nukleinowych, a także w metabolizmie innych mikroelementów,
  • odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • właściwy poziom cynku w organizmie może skracać czas i częstotliwość występowania przeziębień, 
  • odgrywa niebagatelną rolę w utrzymaniu integralności komórek,
  • wspiera wytwarzanie testosteronu, 
  • wspiera wytwarzanie hormonu luteinizującego,
  • jest niezbędny do właściwej pracy tarczycy, 
  • jest niezbędny do poprawnego przebiegu procesów gojenia się ran, 
  • odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu poprawnego widzenia,
  • pełni funkcję antyoksydacyjną, 
  • wspiera zdrowie psychiczne – stany depresyjne, ADHD etc.,
  • dba o dobry stan skóry – trądzik, 
  • zmniejsza oddziaływanie enzymu aromatazy, przekształcającego testosteron w nadmiar estrogenu,
  • jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów wzrostu, 
  • wspiera pamięć i zdolność do nauki, 
  • zmniejsza ryzyko występowania chorób przewlekłych, w tym związanych ze starzeniem się organizmu,
  • wspiera poprawną jakość spermy – ilość i jakość nasienia.

Wybrane najlepsze źródła pokarmowe cynku

  • mięso – zwłaszcza czerwone – głównie wołowina
  • jagnięcina,
  • owoce morza m.in. homary, ostrygi, kraby,
  • produkty mleczne,
  • ryby morskie,
  • Jaja,
  • soczewica,
  • orzechy, 
  • nasiona,
  • pestki dyni, 
  • kiełki pszenicy,
  • dziki ryż,
  • ciemna czekolada,
  • rośliny strączkowe,
  • ziemniaki,
  • komosa ryżowa
  • tofu,
  • grzyby shiitake,
  • płatki i produkty wysokoprzetworzone wzbogacone o cynk.

Jak suplementować cynk?

Zadbaj o właściwą dietę, czyli sprawdź, ile spożywasz ww. produktów spożywczych. Jeśli mało – zacznij od tego kroku!

Pomyśl o suplementacji

Planując wspieranie źródeł pokarmowych cynku suplementacją, pamiętaj, że NIE należy spożywać cynku na pusty żołądek. U osób wrażliwych może dojść do problemów gastrycznych objawiających się m.in. biegunką, nudnościami, bólami brzucha. 

Cynk rano czy wieczorem?

W związku z możliwymi niedogodnościami wynikającymi ze spożywania cynku na czczo widzimy, że pora “z samego rana” nie będzie idealną na suplementację cynkiem. 

Wydaje się, że lepszym pomysłem będzie pora popołudniowa. Często łatwiej wtedy wpasować w swój układni dnia cynk tak, aby spożyć go godzinę przed (lub 2 h po) posiłku.

Tagi

Zbyszko Tarczewski

Twórca i Redaktor Naczelny magazynów: polski - Perfect Body i międzynarodowy - Perfect Body Elite. Autor ponad 350. artykułów z dziedziny fitness, zdrowia, sportów sylwetkowych i siłowych, diety oraz suplementacji. Recenzent wszystkim wydawanych artykułów w ww. magazynach.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close