Artykuły

Tauryna dawkowanie – ile tauryny dziennie stosować? 

Zawartość tauryny w organizmie charakterystyczna jest dla tkanek podlegających zmianom poziomu pobudliwości, takich jak nerwy i mięśnie. Należy do beta-aminokwasów i zawiera w swej cząsteczce siarkę, a naturalnie występuje głównie w mięsach oraz owocach morza. Często spotyka się dodatek tauryny na przykład w energy-drinkach czy suplementach diety dla sportowców. W pewnym stopniu wytwarzana jest ona przez organizm, jednak muszą do tego zostać zużyte inne aminokwasy.

Funkcje tauryny w organizmie

Chociaż tauryna ma niewielki wpływ na bilans azotowy organizmu (a mówiąc prościej – stan odżywienia białkiem) to pełni szereg ważnych funkcji fizjologicznych. Jest jednym z głównych aminokwasów wolnych krążących w organizmie, co w pewnym stopniu świadczy o jej wyjątkowości, gdyż większość aminokwasów występuje pod postacią bardziej złożoną, np. peptydów oraz białek. Moduluje poziom wapnia w mięśniach, co przekłada się na większą efektywność ich skurczów.

Co ciekawe, dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu, może również optymalizować zaopatrywanie mięśni w ATP, co ma duże znaczenie w prewencji zmęczenia. Odkryto również potencjał tauryny w kontekście kontroli prawidłowej pracy serca i funkcjonowania naczyń krwionośnych, a co za tym idzie, również kontroli ciśnienia tętniczego. Warto również wspomnieć o działaniu tauryny hamującym nadmierną pobudliwość układu nerwowego, co korzystne może być m.in. z punktu widzenia nastroju czy skupienia uwagi.

WSPOMAGA WZROST TKANKI MIĘŚNIOWEJ

Dzienne dawki tauryny

Tauryna jest związkiem, w który szczególnie zasobne są odzwierzęce produkty spożywcze, a dokładniej organizmy morskie. Najbogatszymi źródłami tego aminokwasu są małże, ośmiorniczki i kałamarnice, jednak dostarcza go również drób (głównie części takie jak udka) i chude ryby. Nieco niższą zawartością charakteryzują się mięsa takie jak wieprzowina czy wołowina. Zwyczajowa dieta niewegetariańska dostarcza 40 – 400 mg tauryny dziennie, jednak osoby ze słabo urozmaiconymi jadłospisami z reguły dostarczają do organizmu dawki z dolnego zakresu tego przedziału.

Zawartość omawianego aminokwasu w energy-drinkach i suplementach diety niekiedy dochodzi do nawet 3 g na porcję. Z racji tego, że tauryna częściowo może być wytwarzana z innych aminokwasów, nieznane jest ogólne ludzkie zapotrzebowanie na ten związek. Badania naukowe sugerują jednak, że poziom spożycia przez osoby zdrowe sięgający nawet 10 g dziennie może być uznawany za bezpieczny.

Podaż tauryny a zdrowie i wydolność

Najwięcej istotnych dowodów na prozdrowotne działanie tauryny istnieje w kontekście zwalczania nadciśnienia. W dwóch dużych przeglądach badań, w których analizowano właściwości omawianego aminokwasu, zaobserwowano, że spożywanie go w ilościach 1 – 6 g przez okres do 12 tygodni może wywołać spadek ciśnienia tętniczego średnio o 3mmHg (słupka rtęci). Co więcej, stosowanie tauryny przez około 8 tygodni korzystnie może wpłynąć na markery stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego związanego np. ze złą dietą przy otyłości.

Działanie antyoksydacyjne pewne znaczenie ma również z punktu widzenia dbania o wydolność organizmu. Tauryna wydaje się działać korzystnie na efektywność sportową szczególnie u osób uprawiających dyscypliny ekstremalnie wytrzymałościowe. Z reguły jednak w sporcie stosuje się dawki tauryny nieprzekraczające 2 g na porcje.

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close