Czy maltitol jest bezpieczny dla cukrzyków?

Maltitol kojarzony jest najczęściej jako krystaliczny proszek, który pełni funkcję słodzika, ale również stabilizatora, emulgatora, czy zagęszczacza. Jest to środek, który przypomina w smaku cukier stołowy, jednak nie inicjuje zmian próchnicznych w zębach, tak jak robi to sacharoza, a także dostarcza do organizmu mniej kalorii od niej.  Należy też dodać, iż jest to naturalny zamiennik cukru.

pomiar cukru

  1. Właściwości maltitolu. Dlaczego maltitol zamiast cukru?
  2. Zastosowanie maltitolu 
  3. Maltitol dla cukrzyków 
  4. Lepszy i zdrowszy wybór

Właściwości maltitolu. Dlaczego maltitol zamiast cukru?

Maltitol w smaku wykazuje 75 – 90% słodyczy, którą zapewnia cukier stołowy, jednak w odróżnieniu od niej, dostarcza o około 1,6 kcal mniej. Spośród wszystkich polioli, to właśnie maltitol ma najbardziej zbliżoną do sacharozy rozpuszczalność w wodzie. Co więcej, roztwory maltitolu oraz cukru mają zbliżoną do siebie lepkość. Zarówno rozpuszczalność, jak i lepkość roztworów stanowią o dobrych właściwościach kulinarnych tego słodzika. Stanowią również o długości pozostawania słodkiego smaku w jamie ustnej. Dzięki temu, że maltitol nie obniża pH śliny i nie ulega fermentacji w jamie ustnej, może być stosowany jako zamiennik cukru u osób z chorobami zębów. 

Zastosowanie maltitolu 

Dzięki swoim charakterystycznym właściwościom maltitol dodawany jest m.in. do produktów bezcukrowych, o obniżonej zawartości cukru, a także beztłuszczowych, o obniżonej zawartości tłuszczu lub ogólnie o obniżonej kaloryczności.

Idealny do deserów, domowych słodyczy i gum do żucia  

Wymienia się tutaj np. wyroby cukiernicze, czekolady, dżemy, mleko w proszku i inne przetwory mleczne, lody czy cukierki i inne słodycze. Słodzik ten bowiem nie tylko nadaje produktom i / lub potrawom słodki smak, ale również odpowiada za utrzymywanie równomiernej gęstości w całej masie produktu, i nadaje inne właściwości fizykochemiczne kształtujące końcową atrakcyjność sensoryczną produktu. Co ciekawe, maltitol wykorzystywany jest również w gumach do żucia, a nawet pastach do zębów, czy płynach do ich płukania.

Maltitol dla cukrzyków 

Mimo że maltitol i inne poliole nie są trawione i wchłaniane tak, jak zwykłe cukry, to cały czas dostarczają pewnej ilości węglowodanów do organizmu. Szacuje się, że około połowa z nich może być wykorzystana przez organizm. Należy mieć to na uwadze m.in. przy dobieraniu dawek stosowanych leków, czy komponowaniu posiłków w cukrzycy zarówno typu 1, jak i 2.

Lepszy i zdrowszy wybór

Cały czas jednak jest to zdrowszy produkt niż sacharoza i inne dwucukry czy cukry proste i jest słodzikiem polecanym przez specjalistów jako bezpieczny dla cukrzyków. Ma o około połowę niższy indeks glikemiczny niż cukier stołowy, a także o około połowę mniej kalorii. Ponadto może modulować w pewnym stopniu mikrobiotę jelitową. Jest to cenna właściwość nie tylko dla osób z zaburzeniami glukozowo-insulinowymi, ale również dla osób w grupie ryzyka, czy nawet osób względnie zdrowych, ale lubiących „podjeść” trochę więcej słodkiego.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...