Artykuły

Czy maltitol jest bezpieczny dla cukrzyków?

Maltitol kojarzony jest najczęściej jako krystaliczny proszek, który pełni funkcję słodzika, ale również stabilizatora, emulgatora, czy zagęszczacza. Jest to środek, który przypomina w smaku cukier stołowy, jednak nie inicjuje zmian próchnicznych w zębach, tak jak robi to sacharoza, a także dostarcza do organizmu mniej kalorii od niej.  Należy też dodać, iż jest to naturalny zamiennik cukru.

Właściwości maltitolu. Dlaczego maltitol zamiast cukru?

Maltitol w smaku wykazuje 75 – 90% słodyczy, którą zapewnia cukier stołowy, jednak w odróżnieniu od niej, dostarcza o około 1,6 kcal mniej. Spośród wszystkich polioli, to właśnie maltitol ma najbardziej zbliżoną do sacharozy rozpuszczalność w wodzie. Co więcej, roztwory maltitolu oraz cukru mają zbliżoną do siebie lepkość. Zarówno rozpuszczalność, jak i lepkość roztworów stanowią o dobrych właściwościach kulinarnych tego słodzika. Stanowią również o długości pozostawania słodkiego smaku w jamie ustnej. Dzięki temu, że maltitol nie obniża pH śliny i nie ulega fermentacji w jamie ustnej, może być stosowany jako zamiennik cukru u osób z chorobami zębów.

Zastosowanie maltitolu

Dzięki swoim charakterystycznym właściwościom maltitol dodawany jest m.in. do produktów bezcukrowych, o obniżonej zawartości cukru, a także beztłuszczowych, o obniżonej zawartości tłuszczu lub ogólnie o obniżonej kaloryczności.

Idealny do deserów, domowych słodyczy i gum do żucia 

Wymienia się tutaj np. wyroby cukiernicze, czekolady, dżemy, mleko w proszku i inne przetwory mleczne, lody czy cukierki i inne słodycze. Słodzik ten bowiem nie tylko nadaje produktom i / lub potrawom słodki smak, ale również odpowiada za utrzymywanie równomiernej gęstości w całej masie produktu, i nadaje inne właściwości fizykochemiczne kształtujące końcową atrakcyjność sensoryczną produktu. Co ciekawe, maltitol wykorzystywany jest również w gumach do żucia, a nawet pastach do zębów, czy płynach do ich płukania.

Pyszny krem bez cukru, z dodatkiem maltitolu

Maltitol dla cukrzyków

Mimo że maltitol i inne poliole nie są trawione i wchłaniane tak, jak zwykłe cukry, to cały czas dostarczają pewnej ilości węglowodanów do organizmu. Szacuje się, że około połowa z nich może być wykorzystana przez organizm. Należy mieć to na uwadze m.in. przy dobieraniu dawek stosowanych leków, czy komponowaniu posiłków w cukrzycy zarówno typu 1, jak i 2.

Lepszy i zdrowszy wybór

Cały czas jednak jest to zdrowszy produkt niż sacharoza i inne dwucukry czy cukry proste i jest słodzikiem polecanym przez specjalistów jako bezpieczny dla cukrzyków. Ma o około połowę niższy indeks glikemiczny niż cukier stołowy, a także o około połowę mniej kalorii. Ponadto może modulować w pewnym stopniu mikrobiotę jelitową. Jest to cenna właściwość nie tylko dla osób z zaburzeniami glukozowo-insulinowymi, ale również dla osób w grupie ryzyka, czy nawet osób względnie zdrowych, ale lubiących „podjeść” trochę więcej słodkiego.

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close