Kwasy Omega-3 należą do grupy tzw. NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. W skład tej grupy związków wchodzi m.in. DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz EPA (kwas eikozapentaenowy). Ich rola w ludzkim organizmie jest wieloraka. Poza funkcją budulcową, biorą także udział w transporcie składników odżywczych, a także uczestniczą w procesie metabolizmu cholesterolu i innych tłuszczy. NNKT są istotnym elementem w rozwoju mózgu i całego układu nerwowego u dzieci, a ponadto są składnikami siatkówki oka.
Tłuszcze NNKT należą do związków egzogennych, czyli takich, których ludzki organizm nie potrafi sam wytworzyć. Należy je dostarczyć z zewnątrz, czyli z pożywieniem. Omega-3 znajdują się głównie w oleju rybim, np. w oleju z wątroby rekina, zwanym powszechnie tranem, oraz oleju lnianym. Odpowiedni poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych jest niezbędny, aby ograniczyć rozwój chorób układu krążenia, a także w celu utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów i właściwego funkcjonowania układu nerwowego.