Probiotyki to drobnoustroje, których spożywanie w odpowiednich ilościach wpływa pozytywnie na zdrowie i samopoczucie. Należą do nich różne szczepy bakterii, np. Lactobacillus spp., Streptococcus spp. Występują one naturalnie w fermentowanych produktach mlecznych, kiszonych warzywach i owocach, pieczywie na zakwasie. Probiotyki regulują rytm wypróżnień i hamują rozwój bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.
Łagodzą dolegliwości i choroby układu pokarmowego, zmniejszają stan zapalny. Wpływają także pozytywnie na odporność i wydolności organizmu oraz zwiększają wydalanie cholesterolu, obniżając tym samym jego poziom we krwi.
Przyjmowanie probiotyków przyspiesza powrót do zdrowia po wystąpieniu zaburzeń jelitowych w związku z infekcjami, przyjmowanymi lekami, czy tzw. biegunką podróżnych. Suplementacja probiotyków jest szczególnie pomocna po antybiotykoterapii i radioterapii. Wskazane są także u osób otyłych, dotkniętych alergiami, depresją i stanami lękowymi oraz u sportowców.