Cytrulina to pochodna ornityny, należąca do grupy α-aminokwasów. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie ciała człowieka, współuczestniczy m.in. w tak zwanym cyklu mocznikowym, który ma na celu pozbycie się szkodliwego amoniaku z organizmu.
Działanie α-cytruliny prowadzi do obniżenia bólu mięśni oraz redukcji zmęczenia, przez co wzrasta wytrzymałość potrzebna podczas wysiłku fizycznego. Ponadto zwiększa pH organizmu, co skutkuje zmniejszeniem stężenia kwasu mlekowego odpowiedzialnego za obecność „zakwasów”. Bierze również udział w syntezie argininy, która tworzy tlenek azotu. Związek ten powoduje powstanie tzw. pompy mięśniowej i tym samym wpływa na wzrost przepływu krwi przez mięśnie.
Dawkowanie cytruliny powinno wynosić od 4 do 6 g na dobę. Warto pamiętać, że występuje ona również naturalnie np. w arbuzach. Jej stosowanie nie wpływa bezpośrednio na masę mięśniową, jednak wspomoże metabolizm oraz obniży czas regeneracji organizmu. Dla lepszych efektów wskazane jest jednoczesne przyjmowanie cytruliny i argininy. Sportowcom zaleca się przyjmowanie cytruliny zarówno przed, jak i po treningu.