Artykuły

Czy erytrytol jest szkodliwy?

Coraz większa dbałość ludzi o zdrowie i zgrabną sylwetkę sprawia, że zaczynają poszukiwać alternatywy dla wszechobecnego cukru. Wiele świadomych osób pragnie zachować słodycz potraw, jednak zależy im na poprawie jakości diety.

Postaw na naturalne zamienniki cykru – poliole 

Na rynku coraz powszechniejsze stają się słodziki i substancje słodzące naturalnego pochodzenia w tym poliole, czyli alkohole cukrowe. Wśród nich ogromną popularnością cieszy się Erytrytol, który przypomina wyglądem kryształy cukru i wykazuje 60-80% słodyczy sacharozy. Naturalnie występuje w niektórych owocach, grzybach, sfermentowanej żywności, piwie, winie czy sosie sojowym. Przyjmuje się, że spożycie tej substancji słodzącej z naturalnych źródeł sięga od 25 mg (USA) do aż 106 mg na osobę na dobę w Japonii. Jednak w celach konsumpcyjnych produkowany jest na drodze fermentacji przez drożdże.

Bez  kalorii, niski indeks glikemiczny i korzystny wpływ na zdrowie

Jego największym atutem jest  brak dostarczanych kalorii, wartość energetyczna erytrytolu  jest praktycznie zerowa. Kolejną zaletą erytrytolu jest jego indeks glikemiczny, który jest równy 0. Oznacza to, że po spożyciu tej substancji nie dochodzi do podniesienia poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie, nie mamy odpowiedzi insuliny.

Idealny dla diabetyków

Dzięki tym właściwościom erytrytol jest stosowany przez osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością oraz będące pod opieką diabetologiczną. Dodatkowo wykazuje on silne działanie antyoksydacyjne, walczy z wolnymi rodnikami i chroni śródbłonek, a także wspomaga walkę z próchnicą, gdyż nie powoduje powstawania płytki nazębnej.

Wysoka tolerancja przewodu pokarmowego

Erytrytol jest jednym z nielicznych polioli, który jest bardzo dobrze tolerowany nawet w większej ilości przez układ trawienny. W około 90% zostaje wchłonięte w jelicie cienkim, przez co trafia do krwiobiegu i zostaje w ciągu 24 godzin wydalony w formie niezmienionej z moczem. Zaledwie około 10% tego alkoholu cukrowego trafia do jelita grubego, gdzie może być poddane fermentacji przez bakterie.

Wysokie bezpieczeństwo wykazane w badaniach naukowych

Badania na ludziach wykazały bardzo wysokie bezpieczeństwo stosowania, dlatego nie określono ADI dla tej substancji (ADI – Acceptable Daily Intake). Jest to parametr, który określa maksymalną ilość substancji w przeliczeniu na kilogram masy ciała, jaka może być spożyta bez konsekwencji dla zdrowia. Z racji, że tylko niewielki odsetek tego słodzika trafia do jelita grubego, tylko ogromne  dawki mogą powodować dyskomfort ze strony układu trawiennego.

Odpowiadając na tytułowe pytanie, można śmiało stwierdzić, że erytrytol stosowany w racjonalnych ilościach nie jest szkodliwy. Jak mawiał Paracelsus „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę.

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close