Artykuły

Ile węglowodanów i białka ma gainer?

Chociaż mogłoby się wydawać, że osoby dorosłe, jak i niekiedy młodzież z niską masą ciała na tle „tyjącego świata” są bezwarunkowo zdrowe, to jednak rzeczywistość nie zawsze jest taka optymistyczna. Otóż niedożywienie zarówno energetyczne, jak i to dotyczące poszczególnych substancji odżywczych może być niekiedy równie niebezpieczne, co schorzenia wynikające z otyłości. Dlatego sporą popularnością wśród osób z trudnościami w zaspokajaniu codziennego zapotrzebowania energetycznego cieszą się odżywki typu gainer.

Co to jest gainer?

Gainery to grupa produktów z asortymentu producentów suplementów diety. Bardziej przypominają one jednak zamienniki posiłków, aniżeli suplementy, gdyż zawierają kompleks substancji odżywczych. Głównym założeniem w produkcji gainerów jest uzyskanie jak największej zawartości szybko przyswajalnych węglowodanów oraz białek w jak najmniejszej objętości proszku do rozrobienia z wodą, mlekiem, napojem roślinnym lub innym ulubionym płynem. Celem ich stosowania jest dostarczenie wartościowych dla organizmu substancji odżywczych w formie niewymagającej specjalnej obróbki kulinarnej oraz przegryzania w spokoju.

Gainery mają pomóc osobom, których apetyt lub niektóre schorzenia nie pozwalają na konsumpcję wystarczającej ilości pokarmu, a także osobom o wyjątkowo wysokim zapotrzebowaniu energetycznym wywołanym częstą / intensywną / długotrwałą aktywnością fizyczną.

Węglowodany i białko w gainerach

KOMPLEKSOWA KOMPOZYCJA WĘGLOWODANÓW O RÓŻNYM CZASIE WCHŁANIANIA

Jako że gainery mają błyskawicznie wzbogacić dietę w kalorie, nie obciążając przy tym przewodu pokarmowego np. błonnikiem, użyte w nich składniki muszą wykazywać się dobrą przyswajalnością dla organizmu.

Najczęściej pojawiającym się źródłem węglowodanów w gainerach są różne formy skrobi. Skrobia co prawda jest wolniej przyswajana przez organizm niż np. sacharoza (cukier stołowy), jednak zapewnia bardziej stabilne dostawy energii do komórek docelowych. Węglowodany pochodzące ze skrobi kukurydzianej lub innej stanowią znaczną część dostarczanych przez gainery kalorii. Na każde 100 g suchego produktu (tyle wynosi przeciętna wielkość porcji) przypada aż 66 – 80 g węglowodanów.

Białkami, które wykorzystywane są do produkcji gainerów są z reguły białka mleczne (koncentraty i / lub izolaty białek serwatkowych). Charakteryzują się one wyjątkowo wysoką zawartością aminokwasów egzogennych oraz bardzo dobrą przyswajalnością. Jedna porcja gainera dostarcza najczęściej 15 – 25 g pełnowartościowego białka.

Kiedy spożywać gainer?

Spożywanie gainerów zaleca się osobom, których dieta jest (niezamierzenie) uboga w kalorie, a także tym, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia. Węglowodany zawarte w tych produktach wzbogacają dietę w substraty energetyczne oraz sprzyjają odnowieniu zasobów glukozy pod postacią glikogenu w mięśniach po ćwiczeniach / pracy fizycznej.

Białka, które pojawiają się w gainerach z kolei uznawane są za najcenniejsze z punktu widzenia regeneracji i rozwoju tkanki mięśniowej. Gainery powinny być spożywane po aktywności fizycznej lub kiedy w jadłospisie pojawia się dłuższa przerwa od pobierania pokarmu (powyżej 3 – 4 godzin).

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close