Artykuły

Co to jest hydrolizowany kolagen?

Tak niepozorne produkty spożywcze, jak chrząstki, żelatyna czy wywary kostne, a także ryby w całości, stanowią źródła pewnej bardzo cennej dla organizmu substancji. Fakt, że produktów tych z reguły nie spożywa się na co dzień, a także to, że postać chemiczna tej substancji w najlepszych jej źródłach nie wykazuje optymalnej przyswajalności, sprawia, że coraz częściej sięga się po suplementy. Kolagen, bo o nim mowa, w suplementach występuje pod postacią hydrolizatu, co motywowane jest maksymalizacją biodostępności dla organizmu.

Rozkład białek w organizmie

Proces trawienia produktów spożywczych szczególne znaczenie ma w kontekście rozkładu białek. Są to bowiem związki, które po rozłożeniu na peptydy i aminokwasy pełnią funkcje budulcowe oraz wykazują wielokierunkowe aktywności biologiczne. Do ich rozłożenia organizm aktywuje enzymy zwane proteazami, które należą do grupy hydrolaz. Ułatwienie pracy tym enzymom zapewnić można poprzez spożywanie produktów poddanych wstępnej hydrolizie.

Źródła białek wstępnie rozłożone

W celu jak największego ułatwienia transportu najbardziej cennych dla organizmu substancji do tkanek często sięga się po izolaty i hydrolizaty białkowe. O ile izolację częściej stosuje się do preparatów pochodzenia mlecznego czy roślinnego, tak hydroliza przeważa w przypadku białek kolagenowych. W procesie izolacji do finalnego produktu przechodzą białka w całości, natomiast po hydrolizie uzyskuje się białka rozłożone na peptydy lub aminokwasy.

Dzięki hydrolitycznemu rozkładowi białek rozmiar cząsteczek, które muszą zostać poddane dalszej „obróbce” w przewodzie pokarmowym, staje się mniejszy, w związku z czym wymagają one mniejszych nakładów energetycznych do aktywacji proteaz. Hydrolizowany kolagen jest zatem produktem poprawiającym stan odżywienia, przy czym w odróżnieniu od swoich naturalnych źródeł wykazuje on neutralny zapach i może być z łatwością dawkowany dzięki ustalonym dawkom na porcję. Pozbywanie się zapachu jest tutaj niezwykle istotne, gdyż z reguły do produkcji hydrolizatów kolagenowych wykorzystuje się tkanki wołowe (rzadziej wieprzowe) oraz rybie.

ZAWIERA NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI HYDROLIZOWANY KOLAGEN TYPU II

Powstawanie tkanek w organizmie

Budowę niemal wszystkich tkanek w organizmie zapewniają białka kolagenowe. Synteza tego związku w organizmie zachodzi w fibroblastach, czyli komórkach głównego typu, jeśli chodzi o tkanki łączne. O ile zidentyfikowano już kilkadziesiąt typów kolagenu, tak typ I uważa się za przeważający w tkankach organizmów ssaków. Zawierają go: skóra, ścięgna, więzadła czy kości i zęby. Spory udział w ogólnej puli kolagenu w organizmie ma również kolagen typu III, który znajduje się np. w mięśniach i naczyniach krwionośnych.

Za produkcję kolagenu odpowiadają głównie 3 aminokwasy. Jeden z nich jest specyficzny dla białek kolagenowych, jest to hydroksyprolina. Pozostałe dwa to prolina i glicyna. Ponadto udział w przemianach aminokwasów w kolagen bierze witamina C, w związku z czym jest ona jednym z najpowszechniejszych dodatków do preparatów z hydrolizowanym kolagenem.

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close