- ZDROWY DODATEK DO DIETY
- WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO
- BOGATE ŹRÓDŁO ŻELAZA, WAPNIA, FOSFORU, MAGNEZU, OMEGA 3,6
- NIE ZAWIERA SOLI
- WSPOMAGA PROCES ODCHUDZANIA DAJĄC UCZUCIE SYTOŚCI
- JEST IDEALNYM ROZWIĄZANIEM DLA WEGAN
CHIA NASIONA (Salvia hispanica) to roślina rosnąca w Ameryce Południowej, należy ona do tej samej rodziny co mięta i melisa. Jej nasiona to małe czarne ziarenka. Przez wieki spożywane były przez Azteków. Słynny Codex Mendocino, opisujący życie codzienne Azteków, wymienia nasiona Chia jako najważniejszą, obok kukurydzy, roślinę uprawną.
Nasiona Chia dostarczają wielu cennych wartości odżywczych. Kwas alfa linolenowy, błonnik i duża zawartość kwasów omega-3 może pomóc utrzymać wagę, pozbyć się nadmiaru tłuszczu, utrzymać dobrą kondycję naszej skóry, kości i serca. Nasiona chia zawierają wiele cennych właściwości odżywczych, które mogą istotnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Już dwie łyżki ziaren chia dostarczają:
- 11 GRAM BŁONNIKA
- 9 GRAM TŁUSZCZU (W TYM 5 G KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA3)
- 18% ZALECANEGO DZIENNEGO SPOŻYCIA WAPNIA
- 30 % ZALECANEGO DZIENNEGO SPOŻYCIA MANGANU
- 30% ZALECANEGO DZIENNEGO SPOŻYCIA MAGNEZU
- 27% ZALECANEGO DZIENNEGO SPOŻYCIA FOSFORU
Dwie łyżki ziaren chia to około 30g i 115 kcal. W stosunkowo małej ilości kalorii dostarczamy bardzo dużo składników odżywczych. Nasiona chia są bogate w wapń, magnez, fosfor i białka. Wszystkie te składniki są niezbędne dla zdrowych kości. Mogą być uznane za doskonałe źródło wapnia dla ludzi, którzy nie jedzą nabiału. Ziarna chia są bogate w błonnik. Mogą dzięki temu wspomagać odchudzanie. Należy jednak pamiętać, aby stopniowo wprowadzać je do diety i nie spożywać więcej niż 20-40g ziaren chia dziennie. Zbyt duża ilość błonnika może prowadzić do biegunek lub zaparć.
Nasiona chia zawierają również białko, około 4-5 g w dwóch łyżkach. Ziarna chia, podobnie jak siemię lniane, są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3. Należy jednak pamiętać, że dostarczają jednocześnie również sporej ilości kwasów omega 6. Kwasy omega 3 zawarte w nasionach chia to głównie ALA (kwas alfa-linolenowy). Nasiona chia same w sobie nie posiadają wyraźnego smaku. Łatwo dzięki temu włączyć je do diety. Można dodawać je do sałatek, koktajli, czy musli.Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu mogą być stosowane do zagęszczania sosów.
Nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w składniki odżywcze. Warto włączyć je do swojej diety. Należy jednak pamiętać, by nie stosować ich w większej niż zalecana ilość.