Artykuły

Acerola – zalety i właściwości lecznicze

Acerola, która znana jest również pod imieniem wiśni z Barbadosu, jest nie tylko egzotyczna, ale również pełna wartościowych dla zdrowia związków. Coraz częściej można ją spotkać w ofertach producentów zarówno żywności, jak i preparatów wzbogacających dietę. Jej cechą charakterystyczną jest bogactwo witaminy C.

Acerola – największa ilość witaminy C

Acerola jest owocem wyjątkowym, gdyż może się poszczycić jednym z rekordowych w świecie żywności wyników w kontekście zawartości kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Zaobserwowano to tuż po II wojnie światowej w Portoryko. Acerola rośnie na drzewach w regionach o klimacie tropikalnym i sub-tropikalnym (drzewa Malpighia emarginata uprawiane są od południa Stanów Zjednoczonych Ameryki do północy Ameryki Południowej oraz na Karaibach i w niektórych stanach Indii).

Owoce osiągają zazwyczaj nie więcej niż 5 cm średnicy oraz kilkanaście gramów masy. W sklepach zazwyczaj spotykane są w postaci suszonej lub przetworzonej w inny sposób. Mimo niewielkiego rozmiaru pełne są substancji m.in. o charakterze antyoksydacyjnym. Poza oczywiście witaminą C wylicza się tutaj: karotenoidy, flawonoidy, czy antocyjany. Im bardziej dojrzały owoc, tym większe ich stężenie.

Czysty kwas askorbinowy czy acerola?

Owoce aceroli zawierają kilkadziesiąt razy więcej witaminy C niż na przykład cytrusy. Z tego też względu uważa się je za jeden z najlepszych produktów spożywczych w kontekście np. leczenia szkorbutu (choroby, której głównym objawem są zaburzenia produkcji kolagenu, do czego witamina C jest przez organizm wykorzystywana). Ponadto acerola może być cennym wsparciem w leczeniu anemii, gdyż kwas askorbinowy znany jest z usprawniania wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego.

Chociaż niewiele jest dostępnych wyników badań z udziałem ludzi dotyczących działania leczniczego aceroli, to wykazano między innymi, że korzystniej wpływa ona na utrzymanie wysokiego poziomu witaminy C w organizmie, niż np. podaż samego kwasu askorbinowego.

NATURALNE ŹRÓDŁO WITAMINY C

Jak stosować acerolę?

Zalecenia względem dawkowania aceroli różnią się w zależności od wielu zmiennych, takich jak płeć, wiek, wzrost, masa ciała, ogólna kompozycja diety, poziom aktywności fizycznej, czy styl życia. Pamiętać należy, że zapotrzebowanie wyższe, niż to, które zostało określone dla całych populacji, mogą mieć osoby regularnie uprawiające sport, pracujące zarówno fizycznie, jak i umysłowo, dbające o kondycję skóry, stawów, czy naczyń krwionośnych, ale także osoby zmagające się z niektórymi schorzeniami metabolicznymi, czy też zaniedbujące sen, narażone na wysoki poziom stresu i sięgające po używki (głównie papierosy i alkohol).

Acerolę najlepiej stosować po jak najdokładniejszym oszacowaniu swojego zapotrzebowania i wysokości codziennej podaży kwasu askorbinowego (pamiętając o stratach witaminy C związanych z obróbką kulinarną produktów spożywczych). Często dostępna jest w postaci proszku, dzięki czemu można elastycznie dopasować porcjowanie.

Tagi

ALLNUTRITION

Bez względu czy siłownia jest Twoim drugim domem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę, marka Allnutrition spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Każdy produkt musi być odpowiedzią na konkretne potrzeby klientów.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button
Close