Artykuły

Aminokwasy BCAA dla kobiet, czy warto stosować aminokwasy rozgałęzione?

Odpowiednio wysoka podaż białek i poszczególnych aminokwasów sprzyja osiąganiu celów zarówno zdrowotnych, jak i sylwetkowych. Nie ma przy tym znaczenia płeć osoby, czy też rodzaj wykonywanej pracy lub uprawianego sportu. Do najbardziej cennych dla organizmu aminokwasów zalicza się te o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, czyli BCAA (z ang. branched chain-amino acids).

Czym są BCAA?

Zidentyfikowano 9 aminokwasów, które uznano za niezbędne – muszą one dostarczane być do organizmu z codzienną dietą – i 3 z nich zalicza się do BCAA. Kwalifikują się one do tej samej podgrupy ze względu na pewne podobieństwa względem budowy i właściwości.

Wchodzące w skład aminokwasów tzw. rozgałęzionych leucyna, izoleucyna oraz walina mają specyficzną strukturę, z czym też wiążą się pewne funkcje metaboliczne. Szczególnie cenione one są przez osoby dbające o estetykę sylwetki i kondycję mięśni. Największe ilości tych aminokwasów w produktach spożywczych znajdują się w mleku i przetworach mlecznych, jajach oraz mięsach i rybach.

ISTANTYZOWANA FORMA BCAA, UŁATWIAJĄCA ROZPUSZCZANIE

Jakie właściwości wykazują BCAA?

Do najbardziej znanych i docenianych właściwości aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych zalicza się wpływ na szlaki metaboliczne związane z rozwojem umięśnienia. Flagowym pod tym względem aminokwasem niezbędnym jest leucyna, która wspólnie z izoleucyną i waliną bierze udział w aktywacji syntezy białek mięśniowych.

Razem BCAA uczestniczą w regulacji równowagi azotowej po aktywności fizycznej i sprzyjają tworzeniu odpowiedniego środowiska do regeneracji i rozwoju tkanki mięśniowej. Działanie to przydatne jest zarówno z punktu widzenia postępów w treningach siłowych i sylwetkowych, jak i redukcji masy tkanki tłuszczowej, czy też regulacji stanu odżywienia oraz zdrowia.

Czy kobiety powinny spożywać BCAA?

Wysokość poziomu konsumpcji BCAA w diecie oraz to, czy potrzebna może być dodatkowa suplementacja, w dużym stopniu zależy od dotychczasowej diety, a także obranych celów. W postaci suplementu diety „uratować” mogą dzienną podaż białka i aminokwasów m.in. w przypadkach zaburzeń apetytu (psychicznych oraz patofizjologicznych), w stanach niedożywienia i zaburzeniach wchłaniania, przy wysokim poziomie aktywności fizycznej (zarówno rekreacyjnej, jak i zawodowej), a także przy źle skomponowanej diecie wegańskiej.

Kobiety dążące do poprawy sylwetki, wydolności, czy zdrowia powinny przeanalizować jadłospisy pod względem zawartości BCAA i rozważyć, czy na pewno dostarczają odpowiednią ilość białka. Wyrównanie potencjalnych braków poprzez suplementację w postaci kapsułek, proszku może przyczynić się do optymalizacji stosunku masy mięśniowej, do tłuszczowej w organizmie, a to z kolei sprzyja zdrowym kościom, sercu, gospodarce glukozowej, czy też funkcjonowaniu układu nerwowego.

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close