Artykuły

Betaina – właściwości i działanie

Betaina to pochodna najmniejszego znanego aminokwasu, czyli glicyny. Swoją nazwę zawdzięcza burakom, a dokładniej ich łacińskiej nazwie, czyli beta vulgaris. To właśnie z buraków została wyizolowana po raz pierwszy, a miało to miejsce podczas pozyskiwania cukru z tego warzywa. Obficie występuje również w szpinaku, pełnoziarnistych produktach zbożowych, owocach morza, czy jagodach Goji. Betaina wykazuje szereg specyficznych właściwości, które mogą się przyczynić do optymalizacji przemian metabolicznych, czy hamowania stanów zapalnych oraz zmian nowotworowych.

Właściwości betainy – jak działa betaina?

Betaina dostarczana jest z dietą, a także powstaje w organizmie z choliny, czyli fosfolipidu kształtującego błony komórkowe. Po spożyciu jest szybko wchłaniana i dystrybuowana w organizmie. Działanie betainy możliwe jest głównie dzięki trzem jej funkcjom fizjologicznym. Pierwsza to udział w syntezie glutationu, czyli bardzo silnego czynnika antyoksydacyjnego wytwarzanego w organizmie.

Ponadto jest ważnym regulatorem metylacji, czyli procesu aktywacji różnych biologicznie czynnych cząsteczek w organizmie, w tym związanych np. ekspresją genów. Co więcej, betaina należy do związków osmotycznie czynnych, co oznacza, że uczestniczy w regulacji integralności komórek za pośrednictwem kontroli właściwości fizykochemicznych płynów biologicznych.

Działanie lecznicze betainy – w czym może pomóc betaina?

Właściwości betainy są na tyle istotne dla ludzkiego metabolizmu, że uznawana jest ona wręcz za czynnik leczniczy w niektórych schorzeniach. Pod postacią bezwodną zatwierdzona została jako terapeutyk w zaburzeniach przetwarzania homocysteiny, aminokwasu siarkowego o licznych funkcjach w organizmie.

Do zaburzeń tych prowadzą m.in. problemy (w tym genetyczne) związane z przyswajaniem kwasu foliowego oraz witaminy B12. Dysfunkcje metabolizmu homocysteiny wiążą się m.in. ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Zbyt wysoki poziom tego związku w organizmie wywołuje takie skutki uboczne jak ogólne osłabienie, bladość skóry, mrowienie kończyn czy wahania nastroju i zaburzenia kognitywne.

PORCJA DOSTARCZA AŻ 650MG BETAINY HCL

Betaina a odchudzanie – mity czy fakty?

W licznych eksperymentach na modelach zwierzęcych wykazano, że betaina przyczyniać się może do stabilizacji gospodarek glukozowo-insulinowej oraz lipidowej. Działanie to pośrednio rzutuje na usprawnienie procesu redukcji masy ciała. Obserwacje te znalazły potwierdzenie w badaniach z udziałem ludzi.

Dowiodła tego meta-analiza z 2019 roku, w której udało się ustalić, że betaina obniża poziom masy tłuszczowej organizmu. Dzięki temu przydatna może być zarówno w redukcji masy ciała osób zdrowych, jak i tych, które zmagają się z otyłością. Postulowanymi przez naukowców mechanizmami prowadzącymi do tego działania są m.in. hamowanie lipogenezy (wytwarzania komórek tłuszczowych) i pobudzanie lipolizy (rozkładu tłuszczu dostępnego w organizmie), przemienianie białej tkanki tłuszczowej w brązową (nieaktywnej w aktywną, która łatwiej zużywana jest na cele energetyczne), ułatwianie transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów (z pomocą karnityny), a nawet poprzez wspieranie syntezy białek mięśniowych.

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close