Artykuły

Białko w żywieniu sportowców. Rola białka przy intensywnym treningu

Każda osoba trenująca, która wkracza w świat kulturystyki, dość szybko orientuje się, że odpowiednio zbilansowana dieta, jest kluczem do szybkich rezultatów. Powinna być ona ukierunkowana tak, aby nie brakowało substratów energetycznych, jak i uwzględniała odpowiednią ilość protein spełniających rolę budulca naszych tkanek. Temat wykorzystania białka, jego roli w intensywnym treningu, stał się przedmiotem badań wielu naukowców, dzięki czemu obecnie dysponujemy wiedzą na temat szczegółowych wytycznych jego zastosowania.

Jak wskazują badania, odpowiednia ilość protein dla osoby trenującej, waha się w granicach od 1,8g na 1kg masy ciała do 2g na 1kg masy ciała. Jest to optymalna ilość, aby zapewnić Twojemu ciału odpowiednią podaż składnika wspomagającego wzrost mięśni, dbającego o regenerację, jak i kierującego funkcjami wielu tkanek.

Jaką rolę pełni białko?

Osoba trenująca intensywnie, samym faktem, że zaczyna wykorzystywać siłowe formy aktywności, powoduje dwukrotne zwiększenie zapotrzebowania na białko w swojej diecie. Oznacza to, że musi pokryć zapotrzebowanie z diety tak, aby dostarczyć wymagane przez organizm ilości. Odpowiednia ilość protein ma za zadanie:

  • wspomóc budowanie masy mięśniowej
  • zadbać o odpowiednią regenerację
  • aminokwasy zawarte w białku, stanowią istotny element m.in. krwi, płynach śród tkankowych
  • białka wspomagają utrzymanie dodatniego bilansu azotowego
  • dbają o mocne kości i stawy
  • wspomagają produkcję enzymów
  • utrzymują układ odpornościowy w homeostazie.

Jak więc widzimy, lista zadań, jakie spełnia białko, jest dość obszerna. Warto zadbać o jego odpowiednią podaż, jak zależy nam na wynikach sportowych. Jednak nie tylko efekty treningowe są ważne. Niedobór białka może doprowadzić do zaburzenia homeostazy w naszym ciele, co będzie związane z gorszą regeneracją, a to z kolei będzie prowadziło do przetrenowania i pewnych deficytów, co może grozić np. obniżeniem odporności.

Skąd czerpać proteiny?

Zazwyczaj źródłem protein w diecie sportowca jest mięso. Wykorzystuje się tutaj chudy drób, ryby, czy wieprzowinę i wołowinę. Jednak znaczna część osób trenujących, korzysta również z bardziej zasobnych w tłuszcze źródeł pokarmowych, jak jaja, tłusta wieprzowina, tłuste ryby, czy podroby. Warto również wspomnieć o nabiale, który w pewnych formach, będzie wartościowym dodatkiem pokarmowym.

Sportowcy wykorzystują również wsparcie w formie odżywek białkowych. Zazwyczaj jest to element diety, który na stałe wpisuje się w życie osób aktywnych. Na rynku posiadamy kilka form białek tego typu, do najbardziej popularnych należy klasyczne WPC, WPI. Odżywka białkowa stanowi produkt pochodzenia naturalnego, bazującego na białkach zwierzęcych z mleka. Jest to forma protein wysokiej jakości, która nie różni się niczym od klasycznego konwencjonalnego pokarmu, stąd wykorzystanie jej w diecie jest zjawiskiem pożądanym.

Komponując dietę sportowca, trzeba pamiętać o tym, aby oprócz odpowiedniej podaży kalorycznej, była zasobna w proteiny wysokiej jakości. Dzięki optymalnej zawartości białka jesteśmy w stanie budować muskulaturę, zadbać o regenerację, jak i cieszyć się wynikami sportowymi, a co więcej odpowiednia ilość białka pozwoli nam na utrzymanie organizmu w równowadze zdrowotnej.

Tags

ALLNUTRITION

Bez względu czy siłownia jest Twoim drugim domem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę, marka Allnutrition spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Każdy produkt musi być odpowiedzią na konkretne potrzeby klientów.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close