ALLDEYNN TURBOROSE - w czym jest wyjątkowy?

Napoje funkcjonalne z grupy energetyzujących wykazują pewne różnice pod względem składu. Najprostsze zawierają cukier lub słodzik, kofeinę i taurynę, natomiast te z bardziej urozmaiconym składem mogą mieć jeszcze inne związki bioaktywne z roślin, czy związki pochodzenia aminokwasowego.

ALLDEYNN TURBOROSE

  1. ALLDEYNN TURBOROSSE - w czym jest wyjątkowy?
  2. Cztery aminokwasy 
  3. Cztery rośliny 
  4. Cztery witaminy
  5. Magnez i inozytol z glukuronolaktonem

ALLDEYNN TURBOROSSE - w czym jest wyjątkowy?

W nowym energy-drinku z linii ALLDEYNN obecne są 4 aminokwasy, ekstrakty z 4 roślin, 4 witaminy oraz magnez z inozytolem i glukuronolaktonem, a nie ma cukru i kofeiny syntetycznej.

Cztery aminokwasy 

L-tauryna  

L-tauryna to beta-aminokwas, który znajduje się w różnych tkankach, w tym w sercu, mózgu czy mięśniach szkieletowych. Uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi i wykazuje potencjał neuroprotekcyjny, czyli ochronny dla struktur nerwowych. W trakcie wysiłku może sprzyjać regulacji nawodnienia, a także działać antyoksydacyjnie wobec uszkodzeń związanych ze zbyt ciężkim wysiłkiem.

L-karnityna 

Kolejny związek to pochodna aminokwasowa, L-karnityna. Odgrywa kluczową rolę w produkcji energii poprzez transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one wykorzystywane w celu wygenerowania ATP, czyli źródła energii dla komórek. Docenia się nie tylko jej udział w metabolizmie tłuszczy, ale również wpływ na funkcje układu nerwowego i mięśni.

L-arginina 

W nowym napoju nie mogło zabraknąć typowego aminokwasu białkowego, jakim jest l-arginina. Aminokwas ten uczestniczy w produkcji tlenku azotu, pomagającego rozluźnić naczynia krwionośne i usprawnić przepływ krwi. L-arginina może wspomagać zdrowie serca, poprawiać wydolność i regenerację po treningu, a nawet przyspieszać gojenie ran.

L-teanina

L-teanina to nietypowy aminokwas, który występuje naturalnie w zielonej herbacie. Jest znana ze swoich właściwości relaksujących, pomagających zmniejszyć stres i lęk, poprawić koncentrację i odporność na bodźce rozpraszające uwagę. L-teanina sprzyja relaksacji bez powodowania senności, co czyni ją idealnym składnikiem do pary z kofeiną.

Cztery rośliny 

Kawa i guarana 

Kofeina, obecna w owocach guarany i ziarnach kawy, jest stymulantem poprawiającym wydolność fizyczną i umysłową. Zwiększa siłę i wytrzymałość, poprawia czujność i koncentrację, a także redukuje odczuwanie bólu i zmęczenia podczas intensywnego treningu. 

Kofeina blokuje bowiem receptory adenozyny, neuroprzekaźnika, który jest jednym z inicjatorów odczuwania zmęczenia. Co więcej, poprzez wpływ na inny, bardziej złożony neuroprzekaźnik, dopaminę, reguluje nastrój i motywację do działania.

Aronia

Ekstrakt z owoców aronii (Aronia melanocarpa) jest wysoce ceniony ze względu na swoje silne właściwości przeciwutleniające. Aronia jest jednym z najbogatszych źródeł antocyjanin i antocyjanidyn, które wspierają potencjał ochronny przed uszkodzeniami komórek powodowanych przez wolne rodniki. Związki te mogą też zwiększać przepływ krwi w mózgu, co przekładać się może na poprawę funkcji kognitywnych. Ekstrakt z aronii może również pomóc w regulacji ciśnienia krwi oraz poprawie zdrowia sercowo-naczyniowego.

Aloes 

Ekstrakt z liści aloesu (Aloe vera) ma długą historię stosowania w medycynie ludowej i jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i gojących. Wykazuje potencjał chroniący skórę przed promieniami UV, kiedy zastosuje się go zewnętrznie, natomiast w napojach wykorzystywany był tradycyjnie do łagodzenia niestrawności. 

Cztery witaminy

Witaminy B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna) i B12 (kobalamina) odgrywają kluczowe role w produkcji energii w organizmie, co ma bezpośredni wpływ na kondycję fizyczną oraz umysłową. Witaminy te uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów, zasilając mięśnie i mózg podczas wysiłku. 

Wspierają produkcję neuroprzekaźników, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego. Uczestniczą też w wytwarzaniu czerwonych krwinek, przez co przyczyniają się do prawidłowego dotlenienia i odżywienia komórek mięśniowych czy nerwowych.

Oprócz tego witamina B12 odpowiada za produkcję mieliny, czyli osłonki nerwów, która je chroni oraz wpływa na efektywność przewodzenia sygnałów. Niedobory tych witamin kojarzone są z przemęczeniem oraz brakiem motywacji i stanami depresyjnymi.

Magnez i inozytol z glukuronolaktonem

Magnez jest kluczowym dla zdrowia umysłowego, psychicznego i fizycznego pierwiastkiem. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestnicząc w przewodzeniu sygnałów nerwowych. Jest istotny dla procesów uczenia się i zapamiętywania, a jego niedobór może prowadzić do problemów z koncentracją i pamięcią. W pracy umysłowej pomaga zwalczać zmęczenie i utrzymać skupienie oraz produktywność.

Magnez jest również istotny dla zdrowia emocjonalnego, pomagając w regulacji nastroju i redukcji stresu. Uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego, relaksacji mięśniowej, a także w wykorzystywaniu glukozy przez organizm. Jest istotnym elementem kości i wpływa na ich gęstość mineralną.

Inozytol jest substancją podobną do witamin z grupy B, jednak technicznie nie jest witaminą, ponieważ organizm może go sam wytworzyć. Stanowi element błon komórkowych, przez co odgrywa ważną rolę w przekazywaniu sygnałów w komórkach nerwowych. Dużą uwagę zwraca się na niego w kontekście cukrzycy. Może wspomagać organizm w regulacji insulinooporności oraz innych stanów zdrowotnych związanych z problemami z metabolizmem.

Glukuronolakton jest związkiem naturalnie występującym w organizmie na przykład w tkankach łącznych. Powstaje w wątrobie, jest produktem metabolizmu glukozy. Jest często dodawany do napojów energetycznych i innych produktów, ponieważ uważa się, że ma właściwości poprawiające wydolność poprzez wspieranie eliminacji niepożądanych substancji z organizmu. 

Źródła: 

  • Merckx, Caroline, and Boel De Paepe. “The Role of Taurine in Skeletal Muscle Functioning and Its Potential as a Supportive Treatment for Duchenne Muscular Dystrophy.” Metabolites vol. 12,2 193. 19 Feb. 2022, doi:10.3390/metabo12020193
  • Askarpour, M., Hadi, A., Miraghajani, M., Symonds, M. E., Sheikhi, A., & Ghaedi, E. (2020). Beneficial effects of l-carnitine supplementation for weight management in overweight and obese adults: An updated systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacological research, 151, 104554. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2019.104554
  • Viribay, Aitor et al. “Effects of Arginine Supplementation on Athletic Performance Based on Energy Metabolism: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Nutrients vol. 12,5 1300. 2 May. 2020, doi:10.3390/nu12051300
  • Hidese, Shinsuke et al. “Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial.” Nutrients vol. 11,10 2362. 3 Oct. 2019, doi:10.3390/nu11102362
  • Wang, Z., Qiu, B., Gao, J., & Del Coso, J. (2022). Effects of Caffeine Intake on Endurance Running Performance and Time to Exhaustion: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 15(1), 148. https://doi.org/10.3390/nu15010148
  • Ahles, Sanne et al. “Effects of Berry Anthocyanins on Cognitive Performance, Vascular Function and Cardiometabolic Risk Markers: A Systematic Review of Randomized Placebo-Controlled Intervention Studies in Humans.” International journal of molecular sciences vol. 22,12 6482. 17 Jun. 2021, doi:10.3390/ijms22126482
  • Foster M, Hunter D, Samman S. Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 3. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/
  • Young, Lauren M et al. “A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and At-Risk Individuals.” Nutrients vol. 11,9 2232. 16 Sep. 2019, doi:10.3390/nu11092232
  • Hoane MR. The role of magnesium therapy in learning and memory. In: Vink R, Nechifor M, editors. Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507270/
  • López-Gambero, Antonio J et al. “The Biomedical Uses of Inositols: A Nutraceutical Approach to Metabolic Dysfunction in Aging and Neurodegenerative Diseases.” Biomedicines vol. 8,9 295. 20 Aug. 2020, doi:10.3390/biomedicines8090295

Materiał reklamowy.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...
Produkt został dodany