Betaina – właściwości i działanie

Betaina to pochodna najmniejszego znanego aminokwasu, czyli glicyny. Swoją nazwę zawdzięcza burakom, a dokładniej ich łacińskiej nazwie, czyli beta vulgaris. To właśnie z buraków została wyizolowana po raz pierwszy, a miało to miejsce podczas pozyskiwania cukru z tego warzywa. 

betaina

Obficie występuje również w szpinaku, pełnoziarnistych produktach zbożowych, owocach morza, czy jagodach Goji. Betaina wykazuje szereg specyficznych właściwości, które mogą się przyczynić do optymalizacji przemian metabolicznych, czy hamowania stanów zapalnych oraz zmian nowotworowych.

  1. Właściwości betainy - jak działa betaina? 
  2. Działanie lecznicze betainy - w czym może pomóc betaina? 
  3. Betaina a odchudzanie - mity czy fakty?

Właściwości betainy - jak działa betaina? 

Betaina dostarczana jest z dietą, a także powstaje w organizmie z choliny, czyli fosfolipidu kształtującego błony komórkowe. Po spożyciu jest szybko wchłaniana i dystrybuowana w organizmie. Działanie betainy możliwe jest głównie dzięki trzem jej funkcjom fizjologicznym. Pierwsza to udział w syntezie glutationu, czyli bardzo silnego czynnika antyoksydacyjnego wytwarzanego w organizmie.

Ponadto jest ważnym regulatorem metylacji, czyli procesu aktywacji różnych biologicznie czynnych cząsteczek w organizmie, w tym związanych np. ekspresją genów. Co więcej, betaina należy do związków osmotycznie czynnych, co oznacza, że uczestniczy w regulacji integralności komórek za pośrednictwem kontroli właściwości fizykochemicznych płynów biologicznych.

Działanie lecznicze betainy - w czym może pomóc betaina? 

Właściwości betainy są na tyle istotne dla ludzkiego metabolizmu, że uznawana jest ona wręcz za czynnik leczniczy w niektórych schorzeniach. Pod postacią bezwodną zatwierdzona została jako terapeutyk w zaburzeniach przetwarzania homocysteiny, aminokwasu siarkowego o licznych funkcjach w organizmie. 

Do zaburzeń tych prowadzą m.in. problemy (w tym genetyczne) związane z przyswajaniem kwasu foliowego oraz witaminy B12. Dysfunkcje metabolizmu homocysteiny wiążą się m.in. ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Zbyt wysoki poziom tego związku w organizmie wywołuje takie skutki uboczne jak ogólne osłabienie, bladość skóry, mrowienie kończyn czy wahania nastroju i zaburzenia kognitywne.

Betaina a odchudzanie - mity czy fakty?

W licznych eksperymentach na modelach zwierzęcych wykazano, że betaina przyczyniać się może do stabilizacji gospodarek glukozowo-insulinowej oraz lipidowej. Działanie to pośrednio rzutuje na usprawnienie procesu redukcji masy ciała. Obserwacje te znalazły potwierdzenie w badaniach z udziałem ludzi.

Dowiodła tego meta-analiza z 2019 roku, w której udało się ustalić, że betaina obniża poziom masy tłuszczowej organizmu. Dzięki temu przydatna może być zarówno w redukcji masy ciała osób zdrowych, jak i tych, które zmagają się z otyłością. Postulowanymi przez naukowców mechanizmami prowadzącymi do tego działania są m.in. hamowanie lipogenezy (wytwarzania komórek tłuszczowych) i pobudzanie lipolizy (rozkładu tłuszczu dostępnego w organizmie), przemienianie białej tkanki tłuszczowej w brązową (nieaktywnej w aktywną, która łatwiej zużywana jest na cele energetyczne), ułatwianie transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów (z pomocą karnityny), a nawet poprzez wspieranie syntezy białek mięśniowych.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...
Produkt został dodany