Białko sojowe czy serwatkowe?
Białko w diecie uzupełniać można na szereg sposobów. Poza źródłami stricte spożywczymi istnieje wiele różnych rodzajów preparatów proteinowych do suplementowania jadłospisów. Z reguły wszystkie cechują się dobrą strawnością i przyswajalnością zawartych w nich aminokwasów. Zależnie od tego, w jakim celu stosowana jest odżywka białkowa, niektóre rodzaje mogą jednak wykazywać pewną przewagę względem innych.
- Charakterystyka białek sojowych
- Charakterystyka białek serwatkowych
- Porównanie białek sojowych i serwatkowych
Charakterystyka białek sojowych
Spośród roślinnych źródeł białka soja wydaje się mieć szczególne znaczenie. Produkowanie jej jest procesem o wysokiej wydajności, a lista sposobów na jej wykorzystanie przetwórcze wydaje się nie mieć końca. Sposobem na pozyskanie z niej jak największej ilości białka jest proces izolacji z odtłuszczonych płatków sojowych.
Dzięki niemu produkty z białkami sojowymi zawierają nawet 80 g białka na 100 g suchej masy i niecałe 2 g tłuszczu i 6 g węglowodanów. Jedna porcja dostarcza średnio około 100 kcal i dawkę aminokwasów niezbędnych, które potrzebne są do pobudzania syntezy białek mięśniowych oraz innych aktywności biologicznych w organizmie.
Charakterystyka białek serwatkowych
Białko serwatkowe należy do białek mlecznych, a najlepiej znane jest w kręgach osób związanych ze sportem. Charakteryzuje się szczególnie wysoką zawartością cennych dla mięśni i całego organizmu aminokwasów niezbędnych, czyli substancji budulcowych, które pełnią jednak również liczne funkcje regulacyjne. Białka serwatkowe przeważnie spotyka się pod postaciami koncentratu lub izolatu, które powstają po wydzieleniu kazeiny z mleka.
Metoda produkcji pierwszego z tych dwóch pozwala na uzyskanie około 70 - 78 g białka / 100 g produktu. Izolaty z kolei zawierają średnio około 85 g białka / 100 g i tym samym mniej tłuszczu i węglowodanów, ilości te to odpowiednio: 2 – 3 g i 6 – 16 g dla koncentratów oraz 2 – 3 g i 2 – 3 g dla izolatów. Izolaty białek serwatkowych dostarczają podobnych do izolatów białek sojowych ilości substancji energetycznych. Na porcję przypada tu około 100 – 110 kcal. Niewiele więcej, bo około 120 kcal, dostarczają koncentraty białek serwatkowych.
Porównanie białek sojowych i serwatkowych
Zarówno roślinne, jak i odzwierzęce preparaty białkowe mogą wzbogacić dietę. Produkty te są łatwostrawne i organizm bez większych problemów może wykorzystywać zawarte w nich aminokwasy. Powszechnie przyjmuje się jednak, że białka mleczne zawierają więcej aminokwasów niezbędnych, niż izolaty sojowe.
O ile dla osoby, która większość swojego zapotrzebowania na białko pokrywa spożywając produkty odzwierzęce (np. jaja i mięsa) może to nie mieć dużego znaczenia, tak dla osoby, która jest na rygorystycznej diecie roślinnej, cenniejsze mogą okazać się proteiny ze źródeł niewegańskich. Białka sojowe z pewnością będą lepszym wyborem niż serwatkowe, dla osób zmagających się z alergią na białka mleka, czy niską tolerancją nawet małych dawek laktozy. Zarówno jeden, jak i drugi rodzaj suplementów białkowych spożywać można pod postacią wygodnych i gotowych do zabrania wszędzie szejków, a także dodawać je można do dań na słodko (np. omletów, owsianek).
DODANO:
21/07/2022
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://allnutrition.pl/images/g/mintreeeeee_638342640253854040.jpg
SFD