Brak świadomości na temat roli dobrze zbilansowanej diety w kształtowaniu dobrego samopoczucia często prowadzi do przyspieszenia procesów starzenia się. Ograniczając bowiem dostęp organizmu do niezbędnych substancji odżywczych, które wykazują szereg aktywności biologicznych, prowadzi się do osłabienia kondycji wszystkich komórek i tkanek. Efektem tego często jest ograniczenie aktywności fizycznej oraz umysłowej, co dodatkowo pogłębia problem. Przykładem związku, którego organizm potrzebuje niewiele, jednak pomimo to mającego znaczenie dla jakości życia na każdym jego etapie, jest witamina B12.
Obszary działania witaminy B12 Niedobory witaminy B12 - skutki Pokarmy obfite w witaminę B12 Czynniki ograniczające dostępność witaminy B12
Obszary działania witaminy B12
Witamina B12, inaczej zwana kobalaminą, jest najmniejszą i jednocześnie jedną z najbardziej złożonych w swojej budowie substancją odżywczą. Pełni istotne funkcje w obrębie kluczowych dla zdrowia obszarów, tj. układów krwiotwórczego oraz nerwowego. Uczestniczy w wytwarzaniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, umożliwiając ich prawidłowe funkcjonowanie.
Niedobory witaminy B12 - skutki
Niedobory witaminy B12 w układzie krwionośnym prowadzą do anemii, która objawia się przewlekłym przemęczeniem, osłabieniem mięśni, pogorszeniem koncentracji, a także bladością skóry i palpitacjami serca. Ponadto kobalamina współuczestniczy w rozwoju i regeneracji układu nerwowego oraz w wytwarzaniu związków regulujących jego pracę.
Jedną z ważnych ról omawianego związku jest udział w budowaniu mieliny, czyli warstwy pokrywającej nerwy, która wzmacnia sygnały przesyłane między komórkami układu nerwowego. Zbyt niski poziom podaży witaminy B12 objawia się zaburzeniami nerwowo-mięśniowymi, mrowieniem i drętwieniem kończyn, a także osłabieniem funkcji kognitywnych i obniżeniem nastroju.
Pokarmy obfite w witaminę B12
Jedynymi powszechnie dostępnymi źródłami dobrze przyswajalnej witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego. Najłatwiej dostarczyć ją do organizmu spożywając takie pokarmy jak wątróbka, mięsa czy nabiał. Poza tym witaminę B12 zawierają jeszcze ryby oraz jaja, przy czym jaja nie zapewniają w tym przypadku wysokiej biodostępności.
W pewnych regionach świata kobalaminę spożywać można poprzez konsumpcję alg, jednak zawartość omawianego związku w nich jest bardzo zmienna i często kobalamina występuje tam pod postacią pseudowitaminy, która nie wykazuje aktywności biologicznej. Coraz częściej witaminą B12 wzbogaca się wegańskie zamienniki mleka i mięsa, a także produkty zbożowe. Łatwo dostępne są również preparaty o bardzo wysokiej przyswajalności, takie jak tabletki, kapsułki czy krople podjęzykowe z metylokobalaminą.
Czynniki ograniczające dostępność witaminy B12
Przyswajalność witaminy B12 z produktów spożywczych nigdy nie jest równa 100%. Zależna jest od aktywności czynnika wewnętrznego w przewodzie pokarmowym, którego wytwarzanie może być zaburzone w anemii o podłożu autoimmunologicznym (złośliwej), czy celiakii. Co więcej, z niedoborami kobalaminy często borykają się osoby nadużywające środków farmaceutycznych stosowanych na nadkwaśność żołądka. Szacuje się, że osoby zdrowe przyswajają średnio 50% konsumowanej kobalaminy. Czynnikiem wypłukującym witaminę B12 jest zatem czynnik wytwarzany przez organizm, na który nie zawsze ma się wpływ.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.