Badania nad mikrobiotą (mikrobiomem) jelitową przeżywają rozkwit i często nazywa się ją odrębnym organem. Ciągle pracuje się nad coraz skuteczniejszymi metodami dbania o mikrobiotę, gdyż odpowiada ona za regulację wielu obszarów zdrowia. Jednym z przejawów takiej pracy jest stworzenie probiotyków 4 generacji, które precyzyjnie docierają do miejsca docelowego i skutecznie chronią kluczowe funkcje jelit. Co szkodzi mikrobiocie? Przyczyn i skutki zaburzeń mikrobioty jelitowej Czy probiotyki chronią przed chorobami? Jakie probiotyki są najlepsze? Nowoczesne rozwiązania prozdrowotne w ALLNUTRITION LAB2PRO
Co szkodzi mikrobiocie?
Antybiotyki
Antybiotyki, szeroko stosowane w celu zwalczania infekcji bakteryjnych, są jednym z najbardziej destrukcyjnych czynników wpływających na mikrobiotę. Szerokie spektrum działania antybiotyków eliminuje różnorodność mikroorganizmów w jelitach, zarówno patogenne, jak i symbiotyczne (współpracujące z człowiekiem).
Zła dieta
Dieta pełna przetworzonych pokarmów, tłuszczy utwardzonych i cukrów prostych, czy alkoholu, ma również destrukcyjny wpływ na mikrobiotę. Brak błonnika i niedostatek prebiotyków w diecie ogranicza zdolność mikroorganizmów do produkcji ważnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas masłowy, który odgrywa rolę w utrzymaniu bariery jelitowej i procesach immunologicznych.
Stres
Stres, zarówno psychologiczny, jak i fizyczny, również stanowi istotne zagrożenie. Mechanizmy regulacyjne w osi komunikacji jelitowo-mózgowej są zaburzone w stanie stresu, co może indukować procesy zapalne, osłabiając barierę jelitową.
Przyczyn i skutki zaburzeń mikrobioty jelitowej
Przyczyny
Skutki
Antybiotykoterapia Stres psychologiczny i fizyczny Czynniki środowiskowe Brak błonnika i prebiotyków Nadmierne spożycie alkoholu Infekcje i choroby przewlekłe Niewłaściwa higiena Niedostatek aktywności fizycznej Leki, np. inhibitory pompy protonowej
Zmiana składu i funkcji mikrobioty Zwiększone ryzyko chorób autoimmunologicznych InsulinoopornośćProcesy zapalne Osłabienie bariery jelitowej ToksycznośćZaburzenia neuropsychologiczne
Tabela: Listy przyczyn i skutków zaburzeń mikrobioty jelitowej
Czy probiotyki chronią przed chorobami?
Kluczowe wsparcie
Wyniki badań klinicznych sugerują, że probiotyki mogą mieć różnorodne działania prewencyjne w chorobach cywilizacyjnych, w tym metabolicznych, sercowo-naczyniowych, onkologicznych i psychicznych. W przypadku otyłości i cukrzycy typu 2, probiotyki mogą wpływać na regulację masy ciała i insulinooporność poprzez modulację stanu zapalnego i wykorzystania substancji odżywczych, w tym wchłanianie glukozy.
W chorobach sercowo-naczyniowych, probiotyki mogą obniżać poziomy cholesterolu LDL i trójglicerydów, ponieważ ułatwiają pracę wątroby, która w dużym stopniu odpowiada za przetwarzanie tłuszczy. Bakterie probiotyczne mają też znaczenie z punktu widzenia wchłaniania elektrolitów, takich jak sód i potas czy magnez, co ma znaczenie dla kontroli ciśnienia tętniczego.
Działanie antynowotworowe
Co więcej, wczesne dowody naukowe wskazują na możliwe właściwości antynowotworowe probiotyków. Działanie zapobiegające, polegające na modyfikacji odpowiedzi układu immunologicznego, zaobserwowano zarówno w ujęciu lokalnym, w przewodzie pokarmowym, jak i w tkankach odległych, jak np. płuca.
Mniej znane właściwości
Dobrze znane są również wyniki badań relacji między mikrobiotą jelitową a układem nerwowym i zachowaniem człowieka. Specyficzna oś komunikacyjna, znana jako oś jelitowo-mózgowa, odpowiada za m.in. percepcję bólu, regulację nastroju, prawidłowy sen, kontrolę lęku, czy podatność na uzależnienia.
Jakie probiotyki są najlepsze?
Nowoczesne probiotyki czwartej generacji, odporne na środowisko żołądkowe dzięki zaawansowanej, podwójnej otoczce, stanowią przełom w poprawie zdrowia mikrobioty jelitowej. W odróżnieniu od konwencjonalnych probiotyków, które często są wrażliwe na warunki żołądkowe, te innowacyjne formy cechują się zwiększoną stabilnością i długoterminową trwałością.
Nowoczesne rozwiązania prozdrowotne w ALLNUTRITION LAB2PRO
W nowej linii 5 probiotyków ALLNUTRITION wykorzystano najnowocześniejsze rozwiązania ukierunkowane na troskę o jelita. Oprócz bakterii kwasu mlekowego i bifidobakterii w mieszance LAB2PRO zawierają cenne prebiotyki, które ułatwiają kolonizację przewodu pokarmowego (np. FOS), postbiotyki, które dostarczają związki wytwarzane przez bakterie (Prolac-T), a także parabiotyki, czyli bakterie utrwalone termicznie.
Oprócz tego wzbogacone zostały witaminami oraz enzymami trawiennymi, które ułatwiają dbanie o stan odżywienia. W asortymencie ALLNUTRITION PROBIOTIC każdy znajdzie odpowiedni preparat, niezależnie od celu stosowania.
Materiał reklamowy.
Źródła
Zhang, Huanchang et al. “Next-Generation Probiotics: Microflora Intervention to Human Diseases.” BioMed research international vol. 2022 5633403. 16 Nov. 2022, doi:10.1155/2022/5633403
Kaźmierczak-Siedlecka, Karolina et al. “Next-generation probiotics - do they open new therapeutic strategies for cancer patients?.” Gut microbes vol. 14,1 (2022): 2035659. doi:10.1080/19490976.2022.2035659
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.