Skóra ludzkiej głowy zawiera około 100 000 mieszków włosowych, a ich 90% znajduje się ciągle w tzw. fazie anagenu, czyli aktywnej fazie wzrostu włosa, kiedy to komórki mieszka włosowego intensywnie się rozmnażają, produkując nowy włos. Faza anagenu, aby skutecznie wytwarzać zdrowe włosy, wymaga dowozu do mieszka niezbędnych składników pokarmowych, takich jak aminokwasy, minerały i witaminy.
- Witamina B12 dla włosów
- Kilka słów o kobalaminie
- Witamina B12 w produkcji włosa
- Jak cierpią włosy, gdy jej brakuje…
- Dieta na włosy
Witamina B12 dla włosów
Tak więc m.in. witaminy są kluczowymi składnikami diety nastawionej na pielęgnację włosów, a spośród witamin jednym z kluczowych składników takiej diety jest witamina B12.
Kilka słów o kobalaminie
Witamina B12, nazywana fachowo kobalaminą, zaliczana jest do witamin z grupy B, czyli rozpuszczalnych w wodzie, niezbędnych mikroskładników pokarmowych, pełniących funkcje koenzymów aktywujących enzymy, czyli białka katalizujące życiowe procesy biochemiczne, przebiegające w komórkach tkanek ludzkiego organizmu.
Kobalaminę znajdujemy w pożywieniu w kilku wariantach molekularnych – jako cyjanokobalaminę, metylokobalaminę, deoksyadenozylokobalaminę i hydroksykobalaminę. Jednak tylko metylokobalamina i deoksyadenozylokobalamina to właściwe koenzymy aktywujące enzymy, natomiast pozostałe molekuły nabierają aktywności dopiero po przekształceniu się do tych dwóch form podstawowych.
Witamina B12 w produkcji włosa
Witamina B12 jest koenzymem enzymu syntazy metioninowej i tym samym odpowiada za syntezę bez mała 100 molekuł biologicznych, w tym kwasów nukleinowych DNA i RNA, a za ich pośrednictwem ogromnej ilości białek. Synteza kwasów nukleinowych jest też fundamentalnym procesem determinującym zjawisko rozmnażania komórkowego.
I właśnie udział witaminy B12 w produkcji kwasów nukleinowych jednoznacznie wskazuje, że musi odgrywać pierwszoplanową rolę w czynnościach życiowych mieszków włosowych w fazie anagenu, kiedy komórki rozmnażają się intensywnie i produkują bardzo dużo białek tworzących do 95% objętości włosa.
Nic więc dziwnego, że obok innych charakterystycznych dolegliwości, jednym z objawów niedoboru witaminy B12 jest przerzedzenie włosów. Niski poziom witaminy B12 sprzyja również łamliwości i przedwczesnemu siwieniu włosów.
Jak cierpią włosy, gdy jej brakuje…
Badanie 1
W przeprowadzonym badaniu kliniczno-kontrolnym z udziałem 52 pacjentów w wieku poniżej 20 lat z przedwczesnym siwieniem, autorzy ocenili i porównali z grupą kontrolną osób niesiwiejących poziom biotyny, kwasu foliowego i właśnie witaminy B12. Wyniki wykazały u przedwcześnie siwiejących osobników niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego oraz niższy poziom biotyny, ale bez wyraźnego niedoboru tej ostatniej witaminy.
Badanie 2
W innym badaniu oceniano poziom kwasu foliowego i witaminy B12 u 115 pacjentów z ostrym i przewlekłym łysieniem telogenowym, wynikającym z zaburzenia cyklu wzrostu włosów. W tym przypadku wyniki wykazały, że część badanych miała niedobór witaminy B12, ale żaden z pacjentów nie miał niedoboru kwasu foliowego.
Badanie 3
Kolejne badanie związku pomiędzy łysieniem telogenowym a witaminą B12 udowodniło, że niedobór tej witaminy występuje znacznie częściej u osób dotkniętych tą przypadłością, niż w grupie kontrolnej zdrowych osób niełysiejących.
Badanie 4
W jeszcze innym badaniu, w grupie ogólnie zdrowych, niewegańskich kobiet z łysieniem androgenowym (typu męskiego) stwierdzono istotne obniżenie średniej wartości witaminy B12.
Dieta na włosy
Autorzy ostatniego badania dlatego podkreślili, że chodzi o kobiety niewegańskie, gdyż witaminę B12 znajdujemy w odpowiednich ilościach tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Źródłami witaminy B12 są więc w naszej diecie głównie produkty mięsne, ryby i jaja oraz mleko i jego przetwory.
Dlatego wszystkożercy pobierają z codzienną dietą średnio ponad 7, zaś weganie niespełna 0,5 mcg witaminy B12. Natomiast dorosły zdrowy człowiek, aby nie dopuścić do pojawienia się objawów niedoboru, potrzebuje spożyć dziennie ok. 6 mcg tej witaminy.
Jeżeli więc problem włosów leży nam na sercu, powinniśmy zadbać o odpowiedni udział witaminy B12 w naszej codziennej diecie.
Sławomir Ambroziak
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514791/
- https://jddonline.com/articles/vitamin-and-mineral-deficiencies-in-patients-with-telogen-effluvium-a-retrospective-cross-sectional-S1545961616P1235X/
- https://journals.lww.com/jdds/fulltext/2022/26020/serum_vitamin_b12_in_chronic_telogen_effluvium.2.aspx
- https://academic.oup.com/ced/article-abstract/15/4/277/6628926?redirectedFrom=fulltext
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.