Magnez obok żelaza czy wapnia, wydaje się być jednym z najbardziej rozpoznawalnych składników mineralnych. Często kojarzy się z łagodzeniem zmęczenia i mimowolnych kurczy mięśni, jednak ma jeszcze inne, cenne właściwości.
- Magnez - zawsze z dodatkiem
- Jakie właściwości ma magnez?
- Gdzie występuje magnez?
- Jaki magnez się dobrze przyswaja?
- Kiedy brać magnez?
Magnez - zawsze z dodatkiem
Suplementacja diety magnezem nigdy nie odbywa się przy pomocy „czystego” pierwiastka, zawsze jest to połączenie z innym związkiem, który umożliwia zwiększenie przyswajalności. Dobrym na to przykładem jest jabłczan magnezu, czyli miks, w którym magnez „niesiony jest” przez kwas jabłkowy.
Jakie właściwości ma magnez?
Nieczęsto się o tym mówi, jednak magnez jest drugim po wapniu najważniejszym pierwiastkiem budującym kości. Co więcej, w budowaniu szkieletu współdziała on z witaminą D. Niezbędną do życia funkcją magnezu jest udział w przewodzeniu sygnałów w układzie nerwowym. Jest on bowiem elektrolitem, który wpływa na sygnalizację komórkową zarówno serca, jak i mięśni szkieletowych, czy mózgu i nerwów obwodowych.
Wpływa na kontrolę ciśnienia tętniczego oraz przemian metabolicznych, a także zapewnia płynną pracę mięśni, odporność na stres, czy dobrej jakości sen. W aktywnościach tych magnez współpracuje z potasem, innym elektrolitem. O istotności magnezu w kształtowaniu zdrowia człowieka doskonale świadczy fakt, że odpowiada on za przebieg ponad 300 reakcji w organizmie.
Gdzie występuje magnez?
Magnez w najprostszej i dostępnej dla organizmu formie występuje w wodzie pitnej. Najwięcej go zawierają wody wysokozmineralizowane, za którymi nie każdy przepada ze względu na specyficzny smak czy konieczność kupowania butelek.
Omawiany pierwiastek współtworzy chlorofil, czyli zielony barwnik obecny w roślinach, stąd też ważnymi źródłami magnezu są zielone warzywa liściaste. Oprócz tego warto jeszcze zwrócić uwagę na orzechy, nasiona, zboża, kakao, czy nabiał.
Największe dawki magnezu występują jednak w suplementach diety. Dostępne są pod postacią zarówno kapsułek lub tabletek, jak i proszku. Najczęściej stosowanymi do wzbogacania diety formami magnezu są m.in. cytrynian, diglycynian, czy jabłczan. Kiedyś wykorzystywano również tlenek magnezu, jednak obecnie znane są formy o znacznie lepszej przyswajalności.
Jaki magnez się dobrze przyswaja?
Przyswajanie magnezu najbardziej skuteczne jest wtedy, gdy pierwiastek ten połączony jest ze związkami pochodzenia organicznego. Ponieważ jest to pierwiastek podnoszący pH roztworów, w których się znajduje, jego przyswajanie może być lepsze, gdy zastosuje się czynnik obniżający pH. Pozwala to na szybsze wchłanianie z kluczowych odcinków przewodu pokarmowego. Przykładem takiego „ukwaszającego” czynnika jest kwas jabłkowy.
Kiedy brać magnez?
Lista wskazań do suplementacji diety magnezem jest szeroka. Najczęściej mówi się tutaj o nadciśnieniu tętniczym (z potasem), osteoporozie (z wapniem), czy zaburzeniach nastroju oraz odporności (z cynkiem). Warto również rozważyć suplementację w okresach wzmożonej pracy zarówno umysłowej, jak i fizycznej, a także przy silnym i przewlekłym stresie.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.