Jagody acai, właściwości i wpływ na odchudzanie

Jagody acai należą do najpopularniejszych pokarmów niektórych regionów Ameryki Południowej. Dostępne są w sklepach na niemal całym Świecie, mimo że rośliny, z których pochodzą, uznawane są za endemiczne dla niewielkich obszarów w obrębie Amazonii. Jagodom acai przypisuje się właściwości nutraceutyczne, które przejawiają się między innymi przez silne działanie antyoksydacyjne.

jagody acai

  1. Charakterystyka jagód acai 
  2. Właściwości odżywcze i prozdrowotne acai
  3. Dietetyczne zastosowanie jagód acai 

Charakterystyka jagód acai 

Owoce acai są często nazywane superowocami i klasyfikuje się je jako jedno z „superfoods”, czyli produktów szczególnie wyróżniających się składem i wpływem na zdrowie człowieka. Dla mieszkańców terenów otaczających rzekę Amazonkę od dawna stanowią ważny element diety, a dzięki transportowi transkontynentalnemu można te owoce zakupić również w krajach Europy. W sklepach dostępne są w postaci ususzonej, soków lub w postaci ekstraktów, które często pojawiają się w suplementach diety.

Jagody acai rosną na palmowatych drzewach (sięgających nawet 20 m) głównie w północnej Brazylii. Owoce mają kształt nieco elipsoidalny i mierzą około 0,9 – 1,3 cm w średnicy, na każdy owoc przypada jedno nasionko. Na początku jagody acai są zielone, a wraz z dojrzewaniem stają się ciemnopurpurowe. Dostępne w krajach europejskich jagody pochodzą z drzew dwóch gatunków, jednak różnice w ich smaku są niewyczuwalne.

jagody acai

Właściwości odżywcze i prozdrowotne acai

W tradycyjnej medycynie ludzi zamieszkujących tereny natywne dla acai szerokie zastosowanie znajdowały nie tylko owoce, ale również liście i nasiona tych roślin. Trzon liścia stosowano na ugryzienia niektórych węży, pozostała część liścia pomagać miała w bólach klatki piersiowej, natomiast olej z nasion przynosił ulgę w biegunkach. Ważnym surowcem był również korzeń, który miał znajdować zastosowanie w malarii, stanach zapalnych, a także bólach mięśniowych.

Oczywiście są to dane anegdotyczne, a nieco więcej dzięki współczesnym technikom naukowym wiadomo na temat owoców. Otóż pulpa jagód acai stanowi wysoce skoncentrowane źródło związków antyoksydacyjnych, do których zalicza się flawonoidy, związki fenolowe, lignany oraz antocyjany. Ich potencjał prozdrowotny badany był m.in. w kontekście działania przeciwzapalnego, wazodylatacyjnego („rozluźniającego” naczynia krwionośne), obniżającego poziom cholesterolu, przeciwnowotworowego czy przeciwbólowego.

Dietetyczne zastosowanie jagód acai 

Jagody acai mogą być cennym dodatkiem do diety zarówno osób zdrowych, jak i zmagających się z otyłością czy nadciśnieniem, cukrzycą i hipercholesterolemią. Włączenie tych owoców lub ich ekstraktów do diety może pośrednio wspomóc odchudzanie, gdyż poprzez regulację stanów zapalnych czy ochronę antyoksydacyjną komórek może ograniczać rozwój stanów patofizjologicznych związanych z nadwagą i otyłością.

Dzięki temu poza poprawą estetyki sylwetki poprawie ulec mogą również pewne parametry biochemiczne krwi. Ponadto owoce w postaci suszonej dostarczają pewnej ilości błonnika, która może wpłynąć na wystąpienie uczucia sytości i obniżenie ryzyka podjadania. Skład odżywczy jagód acai może być korzystnym uzupełnieniem codziennej diety również ze względu na jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę A i inne karotenoidy oraz witaminę E.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...