Przeziębienie, chociaż bywa uciążliwe, to najczęściej nie jest niebezpieczne. Zazwyczaj da się je przejść bez stosowania co kilka godzin różnych środków farmaceutycznych. Zamiast tego, organizm wspomóc można produktami pochodzenia naturalnego, których działanie nie jest obarczone szeregiem skutków ubocznych. Do dobrych przykładów zaliczyć można miód.
- Czy miód pomaga na przeziębienie?
- Jak stosować miód podczas przeziębienia?
- Jaki wybrać miód na odporność?
Czy miód pomaga na przeziębienie?
Miód wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Cieszy się długą tradycją zastosowania nie tylko spożywczego, ale również medycznego. Od tysięcy lat ceniony jest m.in. za działanie hamujące namnażanie mikroorganizmów. Wykorzystuje się je do łagodzenia objawów infekcji różnego pochodzenia, a najczęściej mówi się o tych, które dotykają dróg oddechowych, czy ran na skórze.
Miód jest bogaty w związki biologicznie aktywne oraz charakteryzuje się wysoką lepkością, dzięki czemu wykazuje właściwości ochronne. Obie właściwości pozwalają na efektywne zastosowanie w wyżej wymienionych przypadkach. Szczególną popularność miód zdobył z jednak punktu widzenia terapii przeziębień. Powszechnie wykorzystuje się go głównie do łagodzenia bólu gardła, czy kaszlu.
Jak stosować miód podczas przeziębienia?
Miód w trakcie infekcji układu oddechowego stosować można na różne sposoby. Do metod najpopularniejszych zalicza się dodawanie go do napojów. Jako że nawodnienie należy do najważniejszych elementów większości strategii „dochodzenia do siebie”, to dodatkowe wzbogacenie wody w substancję prozdrowotną wydaję się być dobrym pomysłem. Picie minimum 8 – 9 szklanek letniej wody dziennie z dodatkiem miodu i cytryny (oraz ewentualnie odrobiny soli) może wzmocnić narażony na odwodnienie i osłabienie organizm.
Kolejnym urozmaiceniem, po które można sięgnąć, jest dodatek imbiru oraz kurkumy, które wykazują potencjał przeciwzapalny. Oprócz tego coraz łatwiej dostępne są miody z dodatkami o właściwościach smakowych i antyoksydacyjnych, takimi jak skórka pomarańczy, czy maliny. Miód niezależnie od postaci dodawać można jeszcze do herbaty, naparów ziołowych, czy potraw (sałatek, owsianek, koktajli).
Jaki wybrać miód na odporność?
W celu wzmocnienia organizmu podczas przeziębień najlepiej sięgać po miód pochodzenia naturalnego. Syntetyczne zamienniki są bowiem źródłem głównie cukrów prostych i nie zawierają substancji aktywnych biologicznie, które stanowią o wartości miodu prawdziwego. Sztuczny miód może zatem wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Poza zwykłym, nieprzetworzonym miodem, warto rozważyć zastosowanie miodów kremowanych z dodatkami funkcjonalnymi.
Zastosowanie w tego typu produktach owoców, czy kakao, lub innych dodatków bogatych w antyoksydanty może nie tylko poprawić smak, ale również wspomóc zdrowie. Poprawa walorów smakowych miodu oraz potraw i produktów, do których się go dodaje, jest ważna m.in. dlatego, że podczas bólu gardła i kaszlu często zanika apetyt.
Biorąc pod uwagę to, że efektywność leczenia przeziębienia środkami farmaceutycznymi często jest równa efektywności placebo, warto rozważyć „trzymanie się” produktów naturalnych o tradycji wykorzystania terapeutycznego sięgającej tysięcy lat, takich jak miód.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.