Już w 1907 roku wykazano dobroczynne działanie bakterii fermentacji mlekowej na organizm człowieka. Laureat nagrody Nobla Ilja Miecznikow napisał „The Prolongation of Life: Optimistic Studies, gdzie opisał wyniki swoich badań na temat wpływu spożycia jogurtów i zawartych w nich bakteriach kwasu mlekowego, na długowieczność.
- Wpływ probiotyków na zdrowie
- W czym mogą pomóc probiotyki?
- Utrzymanie prawidłowej wagi ciała
- Jak wybrać?
- Podsumowanie
To właśnie bakterie kwasu mlekowego, czyli Lactobacillus i Bifidobakterie zasiedlają w 90% nasze jelita. Na powierzchni jelit, wynoszącej ok. 400 m2, występuje około 1012 -1014 mikroorganizmów na gram treści, czyli dziesięć razy więcej, niż liczba wszystkich komórek w organizmie człowieka. Masa naszego mikrobiomu to aż 2 kilogramy.
Wpływ probiotyków na zdrowie
Na skład i rodzaj mikroflory ma wpływ wiele czynników. Największe znaczenie ma skład i rodzaj przyjmowanego pożywienia, w tym np. zawartość błonnika, aktywność fizyczna, przebyte choroby, antybiotykoterapię, chemio i radioterapię, przebyte infekcje.
Wszystkie te czynniki mogą przyczynić się do zaburzenia proporcji mikroorganizmów, w tym mogą wpłynąć na wzrost oportunistycznej mikroflory i patogenów. Powoduje to zmiany metaboliczne w jelitach i wzrost substancji toksycznych i kancerogennych. Może również wpłynąć na biegunki, bóle brzucha, zaparcia oraz spadek odporności.
Spożywanie probiotyków ma na celu zwiększenie ilości korzystnej flory bakteryjnej, w przypadku osób już chorych lub z dolegliwościami również obniżenie poziomu szkodliwych bakterii.
Szczepy probiotyczne wykazują różnorodne pozytywne działanie na organizm.
W badaniach klinicznych wykazano między innymi:
- hamowanie patogenów i szkodliwych bakterii
- syntezę witamin
- zwiększenie wykorzystania składników żywności
- stymulowanie odpowiedzi immunologicznej
- zapobieganie biegunkom w tym np. po antybiotykoterapii, radioterapii, chemioterapii
- leczenie zaparć
- zapobieganie ostrym biegunkom bakteryjnym i wirusowym w tym po rotawirusie
- działanie antagonistycznie do bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów
- zapobieganie nawrotowym zapaleniom pochwy
- hamujący wpływ na raka jelita grubego
- hamujący wpływ na raka pęcherza
- utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej.
Coraz więcej wskazuje na to, że probiotyki mogą stanowić część terapii w walce z zaburzeniami kompulsywnymi, depresją i stanami lękowymi.
Utrzymanie prawidłowej wagi ciała
Dodatkowo cały czas pogłębiany jest temat pozytywnego wpływu probiotyków na kontrolę masy ciała. Wiele badań wskazuje, że zastosowanie dobrych szczepów bakterii korzystnie wpływa na utratę tkanki tłuszczowej w stosunku z grupami kontrolnymi.
Jak wybrać?
Wybierając probiotyk, warto dokładnie przeczytać etykietę. Pierwszą informacją, jaką musimy sprawdzić, to rodzaj i gatunek występujących bakterii. Warto skupić się na szczepach Bifidobacterium i Lactobacillus, które są najpowszechniejszymi drobnoustrojami naturalnej, fizjologicznej flory.
Podsumowanie
Spożywanie probiotyków niesie ze sobą bardzo wiele korzyści zdrowotnych. Ma to szczególne znaczenie dla osób zmagających się ze stanami zapalnymi, walczącymi z nieprawidłowym wypróżnianiem się, dbających o odporność, czy walczących z nowotworami. Przetworzona żywność, zakwaszane, a nie kiszone warzywa, jogurty tworzone na bazie mleka w proszku oraz diety eliminacyjne, codziennie osłabiają naszą naturalną barierę do walki z patogenami.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.