Witaminy A, D, E, K należą do grupy rozpuszczalnych w tłuszczach, nasz organizm magazynuje je w tkance tłuszczowej i wątrobie, jednak są pewne sytuacje, gdy jesteśmy narażeni na niedobór tych składników. W przypadku stosowania diet z niską zawartością tłuszczu, gdy mamy problemy trawienne, gdy nie spożywamy dużej ilości warzyw i olejów, możemy narazić się na niedobór tych witamin.
- Witamina A
- Witamina D
- Witamina E
- Witamina K
Witamina A
Witamina A została odkryta przez amerykańskich naukowców już w 1913 roku. Jest ważna dla naszego organizmu, pełni w nim wiele funkcji. Wpływa między innymi na układ odpornościowy. Uczestniczy w procesie prawidłowego widzenia. Poprzez współtworzenie rodopsyny (purpury wzrokowej), działającej na siatkówkę oka (uwrażliwienie na światło przyćmione).
Reguluje wzrost nabłonka między innymi rogówki, skóry i chroni go przed zakażeniami. Ponad to dba o kondycję paznokci oraz włosów.
Witamina A występuje na naturalnych produktach spożywczych, między innymi w nabiale, podrobach, jajach, tranie, a także owocach i warzywach, takich jak szpinak, marchew czy dynia.
Niedobór tej witaminy może się wiązać z:
- osłabieniem odporności, a co za tym idzie wzrostem podatności na infekcje wirusowe i bakteryjne
- obniżeniem jakości skóry, paznokci i włosów
- pogorszeniem widzenia po zmierzchu, które diagnozowane było już w czasach starożytnych np. w Grecji i Rzymie, jako kurza ślepota.
Witamina D
Witamina tak jest także nazywana witamina słoneczną, ponieważ skóra wystawiona na działanie słońca zaczyna wytwarzać tę substancję. Występuje w dwóch formach D2 oraz D3.
Witamina D również pełni wiele ważnych dla organizmu funkcji. Badania wskazują, że witamina ta odgrywa dużą rolę w regulacji układu odpornościowego. Jest kluczowa dla utrzymania prawidłowej struktury kości, poprzez udział w procesie regulacji poziomu wapnia i fosforu.
Najlepszym źródłem witaminy D jest oczywiście ekspozycja na słońce, chociaż nadmierna nie jest zalecana. Jednak można ją także dostarczyć z pożywienia. Występuje w niektórych tłustych rybach morskich, jajkach, mleku.
Niedobór witaminy D, jest powszechnie spotykany, dotyczy ona prawie całej populacji naszego kraju, dlatego lekarze i dietetycy rekomendują suplementację tej witaminy.
Niedostarczenie jej w odpowiednich ilościach może się wiązać z:
- kruchymi kośćmi, podatnymi na złamania
- upośledzeniem odporności i zwiększeniem ryzyka infekcji
- zaburzenia nastroju i depresja
- pogorszeniem funkcji poznawczych
- spadkiem odporności organizmu
Witamina E
Chyba najważniejszą funkcją witaminy E jest działanie ochronne komórek. Witamina zwalcza wolne rodniki, jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni organizm min. przed rozwojem miażdżycy, chorób nowotworowych. Zapobiega utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Witamina E występuje w pokarmie. Bardzo bogate w nią są nasiona i orzechy, takie jak: słonecznik, orzechy laskowe, migdały, a także warzywa: szpinak, papryka, brokuł, pomidor.
Witamina K
Jako ciekawostkę można podać, że za wynalezienie witaminy K, dwaj biochemicy Edward Doisy oraz Henrik Dam otrzymali Nagrodę Nobla w 1943 roku. To bardzo ważna dla procesu krzepnięcia krwi (koagulacji) witamina. Przy jej udziale wątroba produkuje protrombinę- czynnik krzepnięcia. Jest niezbędnym w organizmie składnikiem pokarmowym. Bierze także udział w zapobieganiu zwapnienia naczyń krwionośnych.
Witaminę K można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Największą grupę stanowią warzywa: jarmuż, szpinak, brokuły, sałata, rzepa, a także soja, dynia, jagody.
Niedobór tej witaminy może wpłynąć na niepoprawny proces krzepnięcia krwi.
Jak widać z tego zestawienia, każda z wymienionych witamin pełni niezwykle istotne funkcje w naszym ciele oraz wykazuje działania prozdrowotne. Warto zastanowić się nad jakością naszej diety i rozważyć przyjmowanie preparatów opartych o witaminy A, D, E, K.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.