Moringa - na co pomaga?

Moringa oleifera to roślina o szerokim spektrum zastosowań i potencjalnych działań prozdrowotnych. Jedną z wyjątkowych części są liście, które są bogate w tłuszcze. Jej liście, kwiaty, strąki, nasiona i korzenie mogą być wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i dietetyce oraz w kosmetyce. Dzięki bogactwu składników odżywczych i bioaktywnych związków moringa może wspierać stan odżywienia, zdrowie metaboliczne i układ nerwowy, czy przeciwdziałać niektórym drobnoustrojom, co czyni ją cennym dodatkiem do diety.

moringa w proszku

  1. Właściwości moringi
  2. Skład odżywczy proszku z liści moringi
  3. Moringa a stan odżywienia
  4. Moringa we współczesnym świecie i chorobach cywilizacyjnych
  5. Zdrowie neurologiczne
  6. Moringa przeciwko patogenom

Właściwości moringi

Moringa zwana jest drzewem chrzanowym, a gdzieniegdzie również moringą olejodajną. Każda jej część jest wykorzystywana na różne sposoby. Liście, po wysuszeniu i zmieleniu, są cenione jako suplement diety oraz przyprawa. W świeżej formie, choć rzadko spotykanej w Europie, liście dodaje się do sałatek i różnych dań wytrawnych. Kwiaty moringi, znane ze swojego delikatnego aromatu, mogą wzbogacać smak herbat i napojów. Młode strąki, o smaku przypominającym chrzan, są spożywane jako warzywo, dodając potrawom pikantny akcent. Podobnie jest w przypadku korzenia. Nasiona moringi są wykorzystywane do produkcji oleju.

Skład odżywczy proszku z liści moringi

Substancja odżywcza

Zawartość na 100 g

Energia

320 – 330 kcal

Węglowodany

28 – 29 g

Tłuszcz

10 – 11 g

Białko

25 g

Beta-karoten

1,1 mg

Witamina C

15 – 16 mg

Moringa a stan odżywienia

Liście moringi są szczególnie cenione za zawartość wielu bioaktywnych związków. Zawierają witaminy, zarówno rozpuszczalne w tłuszczach, jak i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), a także pierwiastki, takie jak wapń, potas i magnez. Ciekawostką jest, że liście moringi zawierają również znaczne ilości tłuszczu, głównie kwasu oleinowego, który występuje także w oliwie z oliwek. Oprócz składników odżywczych liście zawierają izotiocyjaniny (w tym moringinę i moringininę), polifenole, flawonoidy oraz chlorofil.

Co pokazują badania naukowe?

moringa kapsułki

Według badań naukowych moringa oleifera ma potencjał w poprawie stanu odżywienia, zwłaszcza u dzieci z niedoborem żelaza i dorosłych po infekcji wirusem HIV. Zaobserwowano, że wyższe dawki moringi (kilkanaście / kilkadziesiąt gramów dziennie) mogą poprawić poziom hemoglobiny i witaminy A oraz zwiększyć wskaźnik masy ciała. Ponadto moringa może zwiększać objętość mleka matki, co jest szczególnie korzystne dla niemowląt. Chociaż dowody są obiecujące, potrzebne są dalsze, bardziej rygorystyczne badania, aby w pełni potwierdzić te korzyści.

Moringa we współczesnym świecie i chorobach cywilizacyjnych

Jednym z głównych powodów rosnącej popularności moringi jest jej potencjalny wpływ na zdrowie metaboliczne. Badania wskazują, że moringa może pomóc w zarządzaniu cukrzycą, poprawiając metabolizm glukozy i lipidów. Regularne spożywanie wyciągów z moringi może obniżać poziom glukozy we krwi i poprawiać profil lipidowy. Choć długoterminowe spożywanie nie wpływa znacząco na poziom glukozy na czczo ani na hemoglobinę A1C, krótkoterminowe badania wykazały poprawę tolerancji glukozy po posiłku.

Zdrowie neurologiczne

Właściwości moringi mogą mieć pozytywny wpływ również na zdrowie neurologiczne, które z metabolicznym ma wiele wspólnego. Zaobserwowano, że dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i antyoksydantów moringa może wspierać układ nerwowy w prewencji udarów i ich powikłań. Analizy badań na zwierzętach z udarem mózgu wykazały, że ekstrakt z moringi znacząco zmniejszał obszar uszkodzeń mózgu i poziom szkodliwych związków, jednocześnie zwiększając poziom enzymów antyoksydacyjnych, chroniących komórki przed uszkodzeniem.

Właściwości antyoksydacyjne, połączone z potencjalną modulacją profilu lipidowego, sugerują, że moringa może zmniejszać ryzyko wystąpienia udarów poprzez ochronę naczyń krwionośnych i redukcję czynników ryzyka związanych z chorobami metabolicznymi. Aby potwierdzić te wyniki, konieczne są dalsze badania na ludziach.

Moringa przeciwko patogenom

Moringa oleifera poza wpływem na organizm człowieka może też mieć właściwości przeciwdrobnoustrojowe, hamując niektóre patogeny. Badania mikrobiologiczne wykazały, że ekstrakty z moringi mogą zwalczać różne bakterie i grzyby, a za te efekty odpowiadają głównie izotiocyjaniny. Ekstrakt z korzeni moringi może być skuteczny przeciwko wielu bakteriom i grzybom, a ekstrakt z liści hamować wzrost bakterii, takich jak E. coli i Staphylococcus. Różnego rodzaju ekstrakty z liści, nasion i łodyg mogą być skutecznie stosowane w zwalczaniu grzybów takich jak Aspergillus i Penicillium. Co więcej, działanie przeciwdrobnoustrojowe zaobserwowano w przypadku soku z liści.

Źródła:

  • Brar, S., Haugh, C., Robertson, N., Owuor, P. M., Waterman, C., Fuchs, G. J., 3rd, & Attia, S. L. (2022). The impact of Moringa oleifera leaf supplementation on human and animal nutrition, growth, and milk production: A systematic review. Phytotherapy research : PTR, 36(4), 1600–1615. https://doi.org/10.1002/ptr.7415
  • Ramamurthy, S., Varghese, S., Sudarsan, S., Muruganandhan, J., Mushtaq, S., Patil, P. B., Raj, A. T., Zanza, A., Testarelli, L., & Patil, S. (2021). Moringa oleifera: Antioxidant, Anticancer, Anti-inflammatory, and Related Properties of Extracts in Cell Lines: A Review of Medicinal Effects, Phytochemistry, and Applications. The journal of contemporary dental practice, 22(12), 1483–1492.
OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...
Produkt został dodany