SALSA MEXICANA - wytrawny, aromatyczny i niskokaloryczny sos

Dodatki do potraw i przekąsek mogą niekiedy bogate być w tłuszcze i / lub węglowodany proste i przez to stanowić istotne zagrożenie dla utrzymania dziennego bilansu kalorycznego w ryzach. Dodając odrobinę sosu serowego do nachos, czy salsy do tortilli, sałatek lub nawet zwykłych kanapek trzeba się liczyć z dodatkowymi kilkunastoma gramami nasyconych kwasów tłuszczowych lub cukru. O ile fanów sosów serowych może być trudno usatysfakcjonować zdrowszymi zamiennikami, ponieważ ich nie ma, to smakosze salsy mogą obecnie pozwolić sobie na znacznie większe dawki tego sosu bez dodatku zbędnych cukrów.SALSA MEXICANA

  1. Czym jest salsa? 
  2. Czy salsa jest zdrowa? 
  3. Jak stosować salsę?

Czym jest salsa? 

Pomidory i ostre papryczki to połączenie, które stanowi podstawę wielu rodzajów kuchni na niemal całym świecie. Jest nieodłącznym elementem potraw indyjskich, włoskich czy meksykańskich. Prawdopodobnie to właśnie regiony zbliżone do Meksyku były pierwszymi, na których salsa „zadebiutowała”. Delektowali się nią Aztekowie i Majowie. W wersji przygotowywanej w domu zazwyczaj do posiekanych pomidorów i papryczek dodaje się cebulę, natkę pietruszki, sok z limonki, miód i sól. 

Dostępne powszechnie w dużych marketach sieciowych sosy salsa często wzbogacone są w cukier, skrobię modyfikowaną, ocet czy barwniki i aromaty. Sos salsa jest ważnym elementem dań, takich jak chilli con carne, czy tortilla z mięsem, a także istotnym dodatkiem do tacos, czy nachos. Bez zastanowienia można go dodawać jednak również do zup, dań z makaronem, jajek czy sałatek oraz kanapek.

WYBORNY NISKOKALORYCZNY SOS Z KAWAŁKAMI WARZYW

Czy salsa jest zdrowa? 

Salsę można nazwać zdrowym sosem, jeśli jest przygotowywana w domu z dobrej jakości składników lub jeśli w składzie nie ma dodatków wytrącających gospodarkę glukozowo-insulinową z równowagi. Nowością w asortymencie gotowych sosów salsa są produkty, w których całkowicie odchodzi się od dodatku węglowodanów prostych. Właściwości zarówno smakowe, jak i teksturotwórcze cukru, dobrze naśladuje erytrytol, czyli substancja słodząca pochodzenia naturalnego.

Jest to niskokaloryczny zamiennik cukru, który stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych, pozytywnie wpływając na mikrobiotę jelitową. O właściwościach zdrowotnych głównych składników salsy chyba nie trzeba pisać wiele. Pomidory stanowią źródło potasu, czyli ważnego elektrolitu, a także zawierają duże ilości likopenu, silnego antyoksydantu. Papryka z kolei zapewnia spore dawki potasu oraz witaminy C. Substancje odżywcze pomidorów i papryki łagodzą wpływ soli na układ sercowo-naczyniowy.

Jak stosować salsę?

Salsę spożywać można zarówno na zimno jako dodatek do chrupiących przekąsek, a także dodawać ją można do ciepłych potraw wieloskładnikowych. Wybierając odchudzoną wersję gotowej salsy ze sklepu, warto zadbać o to, aby reszta danego posiłku też była w nieco zdrowszej wersji.

Zamiast nachosów, przygotować można frytki z batatów, a zamiast zwykłej tortilli, sięgnąć można po taką, która przygotowana jest z mąki pełnoziarnistej. Salsa może być również świetnym zamiennikiem dla keczupu. Bogactwo smaku i dobry skład zdecydowanie za tym przemawiają.

Materiał reklamowy.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...