Witamina D jest witaminą niezbędną po to, aby nasz organizm funkcjonował poprawnie. Możemy spożywać ją wraz z naszą dietę, głównie produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak ryby i jajka, choć znajdziemy ją również w grzybach oraz produktach przygotowanych przez przemysł spożywczy poprzez wzbogacanie innych produktów na przykład mleka czy płatków śniadaniowych.
- W jakich produktach znajdziemy witaminę D?
- Niedobór witaminy D
- Zalety odpowiedniego poziomu witaminy D
- Jak dawkować witaminę D?
- Witamina D - jaka dawka jest bezpieczna?
W jakich produktach znajdziemy witaminę D?
W źródłach pokarmowych witamina D występuje w dwóch formach: D3 - znajdziemy ją produktach odzwierzęcych, i D2, gdy zjadamy rośliny i grzyby. Cenniejsza dla naszego organizmu jest forma D3!
Jednak głównym "dostarczycielem" witaminy D jest nasz organizm. Potrafimy bowiem wytwarzać ją sami, pod wpływem promieni słonecznych z cholesterolu.
Niedobór witaminy D
Niedobór witaminy D notuje się u prawie 75% osób. Im jesteś starszy/a, tym większe prawdopodobieństwo, że Twój organizm otrzymuje zbyt mało witaminy D.
A skutki tego mogą być opłakane…
Przyjrzyjmy się w największym skrócie korzyściom, jakie może odnieść nasz organizm, gdy zapewnimy mu właściwy poziom witaminy D, z diety oraz ze słońca.
Zalety odpowiedniego poziomu witaminy D
Poprawny poziom witaminy D to m.in. - wybrane zagadnienia:
- zwiększenie syntezy białek mięśniowych
- wzrost siły mięśni
- przyrost mięśni
- zwiększona wytrzymałość mięśniowa
- poprawiona koordynacja ruchowa
- zmniejszenie stanów zapalnych organizmu
- wspomaganie utraty tkanki tłuszczowej
- skrócenie czasu reakcji
- poprawa regeneracji potreningowej
- optymalne działanie układu immunologicznego
- zmniejszone ryzyko uszkodzenie elementów układu kostnego
- zmniejszone ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego
- poprawa kondycji osób chorych na astmę
- poprawa ciśnienia krwi
- lepsze wydzielanie insuliny i lepsza odpowiedź tkanek na jej działanie
- poprawne wydzielanie testosteronu u mężczyzn
- zmniejszone ryzyko występowania niektórych rodzajów raka.
Widzimy więc wagę, jaką należy przyłożyć do zapewnienia odpowiedniego poziomu witaminy D w naszym organizmie.
Gdy z różnych względów nie możemy przebywać na słońcu, odsłaniając odkrytą skórę, a przez cały rok właściwą ekspozycję na promienie słoneczne mogą tylko cieszyć się osoby mieszkające w okolicy równika, musimy pomyśleć, czy nie warto wprowadzić suplementacji witaminą D.
Oczywiście definitywna odpowiedź udzieli dopiero wykonanie badania krwi, jednak z punktu widzenia statystycznego możemy założyć, że wielu z nas będzie miało problem z niedoborem witaminy D.
Jak dawkować witaminę D?
Najczęściej polecane są następujące sposoby.
- codzienny, gdzie górna dawka rekomendowana przez National Academy of Science (USA) wynosi 4000 UI dla osób dorosłych i młodzieży
- okresowy, gdzie poleca się dawkę np. 50 000 IU witaminy D3 tygodniowo przyjmowaną przez 8 tygodni
- okresowy alternatywny - przyjmowanie 50 000 IU witaminy D raz w miesiącu.
Witamina D - jaka dawka jest bezpieczna?
Jak wspomniałem górną dzienną dawką suplementacyjną witaminy D jest wielkość 4000 IU.
Warto jednak wiedzieć, że nawet przy 5-miesięcznym protokole suplementacji z wykorzystaniem 10 000 IU dziennie, nie zgłoszono żadnych działań niepożądanych, ani nie stwierdzono toksyczności.
Należy jednak pamiętać, że tylko regularne sprawdzanie poziomu witaminy D we krwi może dać nam długoterminową odpowiedź, jak należy suplementować tę witaminę.
Warto bowiem pamiętać, że utrzymywanie poziomu witaminy D we krwi powyżej 50 ng / ml nie przynosi dodatkowych korzyści.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.