Ciasto czekoladowe – przepis

Dzisiaj mamy dla Was pomysł na pyszne ciasto czekoladowe z użyciem naszego oleju kokosowego. 

Składniki:

– 100 g mąki orkiszowej jasnej,
– 100 g mąki kokosowej,
– 30 g kakao,
– 3 jajka,
– 100 g ksylitolu,
– 30 g oleju kokosowego,
– 300-400 ml wody,
– dowolne bakalie,

Przygotowanie:

W dużej misce umieszczamy wszystkie powyższe składniki i blendujemy na gładką masę (jeśli ciasto będzie zbyt gęste- można dodać nawet do 200 ml wody dodatkowo). Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie lub jeśli zależy nam na obniżonej kaloryczności- nie dodawać nic. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej keksówki, na której rozsmarowujemy olej kokosowy, aby ciasto nie przywarło do ścianek. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni sprawdzając w międzyczasie czy nie przypala się z góry. Smacznego! 🙂

Przybliżona kaloryczność 100 g ciasta (bez dodatku bakalii) to 260 kcal.

Autor: Magda Hajkiewicz – Wiem co jem

Udostępnij znajomym...Share on Facebook
Facebook
0

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *