Artykuły

Co to jest diosmina i jakie ma właściwości

Diosmina jest związkiem chemicznym z grupy flawonoidów, które znane są z licznych właściwości prozdrowotnych. O roli omawianego związku dużo mówi się w kontekście leczenia niewydolności żylnej oraz żylaków, a najłatwiej dostępnymi i najbogatszymi jego źródłami są owoce cytrusowe. Niekiedy jednak podaż z dietą może nie być wystarczająca do osiągnięcia efektu farmakologicznego.

Charakterystyka diosminy

Diosmina, która jest charakterystyczna głównie dla cytryn, pomarańczy, czy grejpfrutów, należy do tej samej grupy związków co kwercytyna (m.in. z cebuli, jabłek), rutyna (m.in. z gryki, tytoniu), czy apigenina (m.in. z natki pietruszki, rumianku). Związki te powszechnie kojarzone są z działaniem sprzyjającym zdrowiu i często zwraca się uwagę na ich podaż komponując jadłospisy, zwłaszcza w dietetyce klinicznej. Mimo że nie ma wyznaczonych norm dla spożycia diosminy i jej podobnych oraz trudno jest dokładnie określić poziom ich spożycia, warto wiedzieć, jakie mogą przynieść korzyści w przypadku zwiększenia podaży.

BOGACTWO DIOSMINY I HESPERYDYNY

Jak działa i co daje diosmina?

Wspiera naczynia krwionośne

Diosmina wykazuje pewne właściwości biochemiczne i farmakologiczne, które tworzą jej potencjał we wspieraniu stanu naczyń krwionośnych. Hamuje ona rozkład noradrenaliny, która jest odpowiedzialna za napięcie ścian naczyń oraz ich perystaltykę. 

Poprawi krążenie

Działanie to usprawnia mikrokrążenie i drenaż limfatyczny, dzięki czemu sprzyja redukcji zastojów limfatycznych i uwalniania czynników prozapalnych. 

Wspomaga leczenie niewydolności żylnej

Diosmina za pośrednictwem tych właściwości może wspierać leczenie niewydolności żylnej (z towarzyszącym uczuciem ciężkości nóg, bólem i opuchlizną), żylaków, czy hemoroidów. Korzystna może być również z punktu widzenia rekonwalescencji po operacjach naruszających tkanki układu krwionośnego, a także przy obrzękach limfatycznych.

Działanie przeciwcukrzycowe

Coraz częściej mówi się również o diosminie w kontekście innych działań prozdrowotnych. Przykładem na to są przesłanki o działaniu przeciwcukrzycowym. W niektórych modelach eksperymentalnych wykazano pewien wpływ diosminy na poprawę metabolizmu glukozowo-insulinowego oraz hamowanie powstawania hemoglobiny glikowanej.  

Komu może pomóc diosmina?

Diosmina dostarczana do organizmu z cytrusów, aby mogła zostać efektywnie wykorzystana, musi zostać zmetabolizowana przez specyficzne bakterie jelitowe. Ze względu na stosunkowo niską przyswajalność tego związku warto niekiedy rozważyć dodatkową jego podaż w formie skoncentrowanej. Beneficjentami korzyści „oferowanych” przez diosminę mogą być nie tylko osoby zmagające się z objawami niewydolności żylnej. Wyżej wymienione działania prozdrowotne tego związku pomóc mogą również osobom palącym papierosy, stroniącym od aktywności fizycznej lub przebywającym długotrwale w jednej pozycji (stojącej lub siedzącej, np. w pracy) oraz osoby niespożywające regularnie cytrusów i niedbające o dietę. W suplementach diety pojawia się ona najczęściej w towarzystwie „spokrewnionej” hesperydyny dla optymalizacji przyswajalności.

Literatura: Serra R, Ielapi N, Bitonti A, Candido S, Fregola S, Gallo A, Loria A, Muraca L, Raimondo L, Velcean L, Guadagna S, Gallelli L. Efficacy of a Low-Dose Diosmin Therapy on Improving Symptoms and Quality of Life in Patients with Chronic Venous Disease: Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2021 Mar 19;13(3):999. doi: 10.3390/nu13030999. PMID: 33808784; PMCID: PMC8003468.

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close