Co to jest granola? Czy granola jest zdrowa?

Wśród zwolenników słodkich śniadań granola jest jednym z najpopularniejszych wyborów. Przy odpowiedniej kompozycji składu może być jednocześnie bardzo smaczna, jak i sycąca oraz gęsta odżywczo. Dodatkowo jej potencjał dietetyczny spotęgować mogą dobrze wybrane dodatki.

granola

  1. Czym dokładnie jest granola?
  2. Jaką wartość odżywczą ma granola? 
  3. Z czym jeść granolę?

Czym dokładnie jest granola?

Granolą zwykło się nazywać mieszankę płatków zbożowych, suszonych owoców, orzechów, nasion oraz dodatków smakowych, takich jak cukier i / lub jego dietetyczne zamienniki, czy kakao, cynamon i innych. Dokładna kompozycja wyrobu zależna jest od preferencji smakowych i zapotrzebowania organizmu na kalorie oraz substancje odżywcze, jednak w każdym przypadku poddawany on jest pieczeniu.

Ten termiczny zabieg kulinarny sprawia, że mieszanka staje się bardziej krucha i chrupka, a jej walory smakowe i zapachowe ulegają uwydatnieniu. Mimo że jest to produkt bardziej przetworzony, niż zwykła owsianka, to po składzie widać, że zdecydowanie należy do kategorii zdrowych elementów diety. Dostarcza sporych ilości błonnika, witamin oraz składników mineralnych.

granola

Jaką wartość odżywczą ma granola? 

Kompozycję granoli dobrać można indywidualnie pod swoje potrzeby, a także zakupić można gotowe do użycia mieszanki. Niektóre z „gotowców” mają już na tyle dobre składy, że nawet nie trzeba spędzać czasu na mieszanie, pieczenie i studzenie, wystarczy ich użyć.

W zależności od tego, czy celem diety jest redukcja, czy budowanie masy ciała, wybór składników może być ukierunkowany na mniejszą lub większą wartość energetyczną. W pierwszym przypadku można użyć płatków owsianych typu górskiego, natomiast w drugim błyskawicznych. Przy redukcji ponadto warto jest używać większej ilości orzechów, a mniejszej ilości suszonych owoców, czyli odwrotnie niż w przypadku zaleceń związanych z nabieraniem kilogramów. 

Dążąc do obniżenia kaloryczności w granoli, zastosować można substancje słodzące o niższej od cukru wartości energetycznej, a także kakao odtłuszczone, czy cynamon. W przypadku diety ukierunkowanej „na masę” użyć można dodatku m.in. miodu, syropu klonowego, czy nawet kawałków czekolady. Niezależnie od wybranej opcji granola najczęściej uważana jest za produkt o wysokiej gęstości odżywczej, który zdecydowanie ułatwia zaspokajanie dziennego zapotrzebowania na liczne substancje.

Z czym jeść granolę?

Granolę najczęściej spożywa się jako dodatek do produktów o płynnej lub półpłynnej konsystencji. Przeważnie jest to mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka lub napoje roślinne oraz inne produkty naśladujące wyroby przemysłu mleczarskiego. Smaku, jak i wartości odżywczej takiej potrawie dodać może również odżywka białkowa dowolnego rodzaju (serwatkowa, jajeczna, roślinna) oraz świeże owoce czy siemię lniane lub nasiona chia, nasiona konopi, ostropest, wiórki kokosowe, czy pyłek pszczeli i propolis. Granola może być zarówno apetycznym, jak i zdrowym pierwszym lub drugim śniadaniem, a także deserem lub kolacją.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...