Smażenie to nasz ulubiony sposób obróbki termicznej. Niestety wraz z błędami i przyzwyczajeniami żywieniowymi w wielu rodzinach utrwaliło się przekonanie, iż jest ono niezdrowe i jednym z pierwszych kroków, jakie warto poczynić w zmianie nawyków żywieniowych jest jego eliminacja.
Bardzo często na naszej patelni znajdują się takie produkty, jak:
- olej słonecznikowy,
- masło, (zwykłe)
- olej z pestek winogron,
- margaryna.
Zdecydowanie nie nadają się one do smażenia przede wszystkim z uwagi na ogromne ilości kwasów tłuszczowych omega 6, których w naszej diecie nie brakuje, a zaburzenie proporcji w stosunku do omega 3 jest jednym z podstawowych czynników problemów zdrowotnych w dzisiejszych czasach.
Z tego też względu firma dołączyliśmy do swojego asortymentu suplementów “bezkaloryczny” olej do smażenia, który dostępny mamy w dwóch wariantach: oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego:
Właściwości Cooking Spray
- bardzo ekonomiczny, zawiera aż 909 porcji w jednej puszcze,
- zawiera tylko 0,2 g tłuszczu w jednej porcji,
- idealny zamiennik popularnych form tłuszczu do smażenia i pieczenia,
- niezwykle przydatny dla osób kontrolujących podaż kalorii w diecie (tylko 2 kcal w porcji)
- zdrowa alternatywa dla popularnych tłuszczów smażalniczych,
- nadaje przyjemny smak i zapach smażonym lub pieczonym potrawom,
- zmniejsza ryzyko powstawania wolnych rodników w czasie smażenia,
- nie powoduje przemiany cholesterolu do jego utlenionej formy,
- nie zawiera kwasów tłuszczowych omega 6, jak w przypadku wielu popularnych tłuszczów do smażenia.
Zastosowanie Cooking Spray
- smażenie,
- pieczenie,
- grillowanie.