Artykuły

Czy ksylitol jest zdrowy? Ile kalorii ma cukier brzozowy?

Wyobraźmy sobie scenkę:

Biuro, praca, wcześnie rano, koleżanka/kolega idzie do kuchni na kawę…

– zaparzyć Ci kawę?

– jasne, dzięki

– słodzisz?

– słodzę

– jak to, przecież jesteś na diecie?

– słodzę, ale nie cukrem 😉

No właśnie, czy będąc na diecie, musimy rezygnować ze wszystkiego co lubimy? Czy poranna, słodka kawa na dobry początek dnia pracy musi odejść w zapomnienie?

Zamień niezdrowy cukier na zdrowy ksylitol

Oczywiście, że nie! Chyba nie dałoby się wytrwać w przestrzeganiu diety, gdyby oznaczało to rezygnację z najmniejszych nawet przyjemności. Słodka kawa czy słodycze mogą od czasu do czasu umilić dzień, ale wybierajmy zdrowe zamienniki tradycyjnego cukru.

Jednym z takich zamienników jest ksylitol. Na etykietach produktów występujący pod symbolem E967.

Wyglądem i smakiem do złudzenia przypomina cukier, ale nim nie jest. Ta substancja to naturalny środek słodzący – alkohol cukrowy.

Ksylitol z brzozy lub kukurydzy

Ojczyzną ksylitolu jest Finlandia, gdzie do dzisiaj wytwarzany jest w tradycyjny sposób z kory brzozy. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z łuszczyn kukurydzy. Naturalnie występuje w wielu owocach i warzywach, a nawet w grzybach.

Jedną z zalet ksylitolu jest jego niski indeks glikemiczny i aż o 40% niższa kaloryczność w porównaniu do cukru. W 100 g tego produktu znajdziemy 240 kcal, czyli o 160 kcal mniej, niż w sacharozie. Te dwie cechy sprawiają, że ta substancja jest doskonałym zamiennikiem cukru dla diabetyków, osób walczących z insulinoodpornością oraz osób odchudzających się. Jest metabolizowany z niewielkim udziałem insuliny, a jego spożycie nie wywołuje nagłego wyrzutu tego hormonu.

Słodzi i zapobiega próchnicy

Badania naukowe udowodniły, że ksylitol zapobiega próchnicy. Dzieje się tak dlatego, że nie ulega fermentacji w jamie ustnej, a tym samym nie jest przekształcany przez bakterie w szkodliwe dla zębów kwasy. Przeciwdziała rozwojowi bakterii, poprzez utrzymywanie równowagi zasadowo-kwasowej w ustach. Spożycie ksylitolu poprawia mineralizację szkliwa zębów i może ograniczać tworzenie się płytki nazębnej. W celu zapobiegania próchnicy, California Dental Association (CDA) zaleca stosowanie produktów zawierających ksylitol trzy do pięciu razy dziennie, ale w ilości nieprzekraczającej dziennie 5 g.

Odpowiedni dla dzieci

Na korzyść używania ksylitolu przemawia również analiza przeprowadzona przez Cochrane Collaboration. Pokazuje ona, że dzieci, spożywające w swojej diecie ten słodzik dwa razy dziennie, zmniejszyły ryzyko wystąpienia infekcji ucha o 25%. Ksylitol hamuje  rozwój bakterii Streptococcus pneumoniae, które są w głównej mierze odpowiedzialne za zapalenie ucha środkowego oraz zatok.

Ksylitol jest atrakcyjnym rozwiązaniem dla osób chcących poprawić jakość swojej diety, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i sensorycznym.

O ile dla ludzi używanie ksylitolu niesie wiele korzyści, tak dla psów już niekoniecznie. Substancja ta może być dla naszych czworonogów bardzo szkodliwa i warto o tym pamiętać.

Źródło: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007095.pub2/abstract

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close