Artykuły

Czy kurkuma szkodzi na nerki?

Kurkuma jest obecnie jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych w  fitoterapii. Jej właściwości badane są w wielu kierunkach, a jednym z nich jest stan i funkcjonowanie nerek. Podobnie jak w licznych innych jednostkach chorobowych, czy zaburzeniach fizjologicznych, kurkuma również w tym przypadku wykazuje potencjał prozdrowotny.

Jakie właściwości ma kurkuma?

Kurkuma inaczej nazywana jest ostryżem długim, doskonale znana jest w kuchni azjatyckiej, jednak stosuje się ją na niemal całym Świecie. Zawiera żółte substancje barwnikowe, które nadają potrawom wyjątkowego kolorytu. Ponadto cechuje się charakterystycznym, ostrym smakiem, który doskonale pasuje do pikantnych potraw i nie tylko. Jest jednym z najważniejszych elementów mieszanki przypraw znanej jako curry.

Chociaż tradycja stosowania kurkumy w kuchni sięga tysięcy lat, jej właściwości chemiczne, które przekładają się na działanie prozdrowotne, odkryte i opisane bardziej szczegółowo zostały w ostatnich dziesięcioleciach. Co więcej, ilość publikacji naukowych dotyczących zarówno całego korzenia, jak i ekstraktu z kurkumy zawierającego kurkuminę cały czas rośnie. Najwięcej w kontekście zdrowia człowieka mówi się o jej właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, czy przeciwzapalnych, ale także przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych.

Czy kurkuma ma wpływ na nerki?

Działanie antyoksydacyjne, czy przeciwzapalne często pozwala organizmowi lepiej radzić sobie z niektórym zaburzeniami fizjologicznymi. Nie inaczej jest w przypadku komórek składających się na nerki, które wyjątkowo wrażliwe są na niektóre substancje konsumowane przez człowieka (zarówno świadomie, jak i nieświadomie). Kurkumina dzięki swojej aktywności biologicznej w organizmie ludzkim może wykazywać właściwości nefroprotekcyjne, czyli ochronne wobec komórek nerkowych (nefronów). Ma to związek m.in. z redukcją poziomów związków o charakterze zapalnym czy regulacją funkcji mitochondrialnych (wpływających na homeostazę wodno-elektrolitową, a także wydalanie pewnych związków z krwioobiegu). Kurkuma i jej główna substancja kurkumina mogą dzięki temu sprzyjać terapii i łagodzeniu objawów oraz skutków nefropatii cukrzycowej, przewlekłej niewydolności nerek, udaru niedokrwiennego, a także działania toksycznego niektórych leków (np. gentamycyny, chlorochiny, czy cisplatyny).

Czy kurkuma może zaszkodzić nerkom?

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy kurkuma nie tylko nie jest szkodliwa wobec nerek, wręcz wykazuje potencjał ochronny. Jej właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne mogą być przydatne w wielu zaburzeniach związanych z omawianym organem wydalniczym. Stosując ją w postaci przyprawy nie ma konieczności ograniczania się, natomiast w przypadku suplementacji diety dawkowanie należy dostosować do zaleceń producenta, czy też specjalisty (np. lekarza lub dietetyka, jeśli występują jakieś zaburzenia stanu zdrowia i stosowane są leki).

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close