Artykuły

Czy od odżywek białkowych można przytyć?

Odżywka białkowa – kalorie

Istnieje wiele rodzajów odżywek białkowych, jednak dzielą one wspólną cechę. Otóż z reguły zawierają więcej niż 70 g białka / 100 g produktu, co niespotykane jest wśród konwencjonalnych produktów spożywczych. Dotyczy to zarówno odżywek białkowych mlecznych, jak i jajecznych czy roślinnych. W zależności od tego, jaki wariant smakowy danej odżywki się wybierze, może ona mieć do 5 – 16 g węglowodanów oraz 2-7 g tłuszczu na każde 100 g produktu.

Odżywki białkowe średnio dostarczają około 380 – 400 kcal / 100 g, jednak z reguły na jedną porcję nie zużywa się więcej, niż 25 – 50 g produktu. Są to cenne z odżywczego punktu widzenia preparaty, gdyż nie dostarczają tylu kalorii, co nabiał, jaja, czy wiele mięs oraz tyle błonnika, co roślinne źródła białka.

odzywki białkowe mleko

Odżywki białkowe a masa ciała

Preparaty zawierające koncentraty / izolaty / hydrolizaty białek stosowane są zarówno przez osoby pragnące przybrać na masie, jak i te, które próbują schudnąć. Jeżeli celem stosowanej diety jest dorzucenie kilku kilogramów (głównie mięśni), to dodatkowa porcja odżywki białkowej może zwiększyć podaż kaloryczną o 100 – 200 kcal oraz nasilić syntezę białek mięśniowych i przyspieszyć regenerację.

To, że organizm wykorzystuje białka do budowania tkanek (m.in. mięśni), nie oznacza, że od odżywek białkowych mogą przytyć osoby w trakcie redukcji masy ciała (głównie tłuszczowej). Sama odżywka białkowa nie zniweczy efektów starań, gdyż głównym warunkiem do zajścia wzrostu masy ciała jest jednak konieczność spożywania większej ilości kalorii, niż potrzebuje organizm. Utrzymując założony w planie żywieniowym deficyt kaloryczny, dodatkowe białko może zapobiec osłabieniu mięśni związanemu z niedoborem energii. Co więcej, trawienie i przyswajanie białka spośród reszty substancji odżywczych wymaga najwięcej energii, zatem warto rozpocząć odchudzanie np. od zastąpienia części węglowodanów i tłuszczy właśnie odżywką białkową.

Najwyższej jakości koncentrat białka serwatkowego

Jak stosować odżywki białkowe?

Odżywki białkowe można stosować zarówno pod postacią rozpuszczoną w wodzie lub mleku, jak i dodawać je można do potraw czy deserów. Rozpuszczone najlepiej sprawdzają się jako shake potreningowy, natomiast w nieco mniejszych ilościach dodaje się je do owsianek czy naleśników oraz ciast, aby uczynić ich wartość odżywczą bardziej atrakcyjną dla organizmu. Osoby redukujące masę ciała, które mają problemy z nadmiernym apetytem na produkty słodkie, mogą skorzystać na tym, że odżywki białkowe występują w bardzo szerokiej gamie smakowej i w chwili słabości mogą „uratować” bilans kaloryczny.

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close