Artykuły

Czy odżywki białkowe to chemia? Czy białko szkodzi?

Wzbogacenie diety dodatkową ilością białka często przynosi wiele korzyści. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy dotychczasowa podaż była niska, lub gdy zapotrzebowanie rośnie. Wiele osób ułatwia sobie stosowanie diety dopasowanej do potrzeb organizmu poprzez zastosowanie odżywek, gdyż dostarczają łatwostrawnego i pełnowartościowego białka.

Do beneficjentów tego typu produktów mogą zaliczać się m.in. osoby najmłodsze oraz najstarsze w społeczeństwie, a także osoby dojrzewające i dorosłe, w tym głównie sportowcy, ale poza nimi również osoby nieaktywne fizycznie, czy borykające się z różnymi zaburzeniami stanu zdrowia. Niekiedy jednak potencjalni użytkownicy zastanawiają się nad tym, czy odżywki białkowe są naturalne. Z góry warto zaznaczyć, iż nie jest to potrzebne, gdyż pochodzą one z produktów często spożywanych każdego dnia, lub nieco rzadziej.

Odżywki białkowe pochodzenia zwierzęcego

Jako o białkach o najwyższej wartości dla organizmu najczęściej mówi się w kontekście białek zwierzęcych, takich jak białka serwatkowe, czy białka jaja kurzego. Na rynku suplementów diety obecne są odżywki na bazie zarówno jednego źródła, jak i drugiego. Oba rodzaje odżywek z pewnością można uznać za naturalne, gdyż ich skład zdominowany jest przez docelowe substancje deklarowane na opakowaniu.

Białka mleka

Serwatka, która obok kazeiny występuje w produktach mlecznych wykazuje duży potencjał m.in. w kierunku stymulowania wzrostu tkanki mięśniowej. Białka serwatkowe stosowane mogą być przez osoby w niemal każdym wieku i w każdej grupie społecznej, gdyż optymalizacja odżywienia mięśni szkieletowych jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania całego ludzkiego aparatu ruchu. Odżywki białkowe serwatkowe dostępne są najczęściej w formie koncentratów oraz izolatów, które różnią się m.in. zawartością węglowodanów i tłuszczy, które, tak czy inaczej, w obu przypadkach występują na bardzo niskich poziomach.

Białko jaja kurzego

Odżywki białkowe na bazie jaj są również powszechnie uznawane za wartościowe ze względu na łatwostrawność i zasobność niezbędnych aminokwasów. Podobnie jak białka z serwatki również dostarczają do organizmu niewielkie ilości węglowodanów i tłuszczy. Odżywki z białka jaja kurzego w postaci sproszkowanej najczęściej zawierają wyizolowaną albuminę. Odżywki w postaci płynnej z kolei zawierają białko oddzielone od żółtka zawierające oprócz albuminy również inne związki aminokwasowe.

Białko wołowe

Rynek suplementów oferuje również izolaty białkowe pochodzenia wołowego, jednak nie są one tak popularne, jak omówione powyżej odżywki. Może to być związane m.in. z wyższym kosztem surowców przy podobnej wartości dla organizmu. W każdym razie również o nich można powiedzieć, że pochodzą z naturalnego źródła.

Odżywki białkowe wegańskie

Odrębną kategorię odżywek białkowych stanowią odżywki na bazie surowców roślinnych. Podobnie jak inne odżywki, również one opierają swój skład o surowce pochodzenia naturalnego. W tym przypadku najczęściej wykorzystuje się m.in. soję, groch, ryż oraz konopie, czy inne źródła. Pod warunkiem odpowiedniej kompozycji aminokwasowej całej diety wegetariańskiej, czy wegańskiej mogą one stanowić wartościowe uzupełnienie żywieniowej podaży związków budulcowych. Korzystając z tego typu odżywek, warto rozważyć wybór produktów wieloskładnikowych, gdyż dostarczają najbardziej zróżnicowanego aminogramu. Mam tu na myśli produkty typu Vegan Protein, które są mieszanką białek wielu roślin.

Naturalność odżywek białkowych

Odżywki białkowe swoje składy opierają na składnikach pochodzenia naturalnego. Niekiedy wzbogacane są o dodatki o znaczeniu technologicznym, jednak możliwe jest zakupienie produktów zawierających ich minimum. Ich zastosowanie może przynieść wiele korzyści, a kwestia naturalności nie powinna budzić wątpliwości.

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close