Artykuły

Czy warto jeść batony proteinowe ? Co daje baton białkowy?

Rynek dietetycznych słodyczy jest coraz bogatszy w nowe oferty, jednak największą grupę produktów stanowią znane wszystkim batony proteinowe.

Co to jest baton proteinowy?

Nazywamy tak produkty, w których składzie znajdziemy wyższy poziom protein w stosunku do tradycyjnych słodyczy. Zazwyczaj źródłem ich są białka białka mleka (kazeina, białko serwatkowe) i roślinne.

Dodatkowo w skład wchodzą węglowodany i tłuszcze.

Wybierając batona proteinowego, przede wszystkim warto przeanalizować skład.

W celu znalezienia produktu wartościowego dla naszej diety warto skupić się na trzech wartościach:

  • odpowiedni poziom białka przekraczającym 15 g na batona,
  • niski poziom cukrów,
  • niski poziom tłuszczów nasyconych.

W tradycyjnych batonach poziom białka jest na poziomie około 2-8 g na baton, w przypadku proteinowych wynosi on od 10 do 25 g. Tradycyjny cukier lub powszechnie stosowany syrop fruktozowo-glukozowy są zastąpione zazwyczaj zdrowszą alternatywą, czyli naturalnymi substancjami słodzącymi lub słodzikami. Dzięki temu zabiegowi poziom energetyczny takich batonów potrafi być znacząco niższy. Źródła tłuszczy w batonach są często zbliżone do jego komercyjnych konkurentów.

Co daje baton białkowy?

Z racji swojego składu może stanowić ciekawą alternatywę powszechnie spożywanych słodyczy. Najważniejszym walorem tego produktu jest poziom białka, pozwala on na częściowe  pokrycie zapotrzebowania na ten jakże ważny składnik. To właśnie białko jest odpowiedzialne za regenerację, nasz układ odpornościowy czy też produkcje hormonów. To właśnie ten składnik musi być zawsze dostarczony w ilości przynajmniej 1 g na kilogram masy ciała u osób nieaktywnych i co najmniej dwukrotnie wyższej u osób aktywnych. O ile węglowodanami i tłuszczami w diecie można dość radykalnie manewrować, tak białko musi być na stałym poziomie (nie wliczając wyjątkowych stanów chorobowych).  

Z racji niskiego poziomu cukru rafinowanego i zastosowania zamienników, batony proteinowe stanowią bardzo ciekawe urozmaicenie diety dla osób zmagających się z cukrzycą, insulinoopoprnością lub wahaniami cukru. Z racji zastosowania polioli, czyli inaczej alkoholi wielowodorotlenowych, charakteryzujących się słodkim smakiem, mniejszą kalorycznością oraz innym metabolizmem niż konwencjonalne cukry. Mogą być spożywane przez osoby z problemami z zaburzoną gospodarką cukrową. Największym atutem tych substancji słodzących jest niski indeks glikemiczny.

Kto znajdzie sprzymierzeńca w DOBRYM jakościowo batonie proteinowym?

  • osoby z insulinoopornością, cukrzycą, z racji niskiej zawartości cukru, wysokiego poziomu błonnika, dzięki czemu nie dochodzi do wahania poziomu cukru we krwi,
  • osoby ściśle przestrzegające jadłospisu, które nie chcą spożywać tradycyjnych słodyczy, a chcą urozmaicić swoje menu o tego typu przekąski,
  • osoby, które potrzebują szybkiej, mobilnej i smacznej przekąski z dodatkiem białka, która pozwoli na pokonanie głodu,
  • osoby aktywne, które chcą dostarczyć protein do diety,
  • osoby ograniczające lub unikające cukru rafinowanego.

Batony proteinowe mogą być interesującym rozwiązaniem dla osób żyjących w pośpiechu i chcących dbać o wygląd i swoją formę fizyczną. Niezaprzeczalnym walorem tych produktów jest fakt, iż są wygodne w spożyciu, sycące i mobilne. Najważniejszym aspektem jest korzystanie z batonów o wysokiej jakości.

Tags

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close