Artykuły

Czy warto stosować CLA podczas redukcji? Dawkowanie i działanie

W walce z nadmiernymi kilogramami sięgamy po coraz to nowsze i ciekawsze wspomagacze. Jednym z najdłużej znanych i cenionych od lat jest CLA.

CLA czyli  sprzężony kwas  linolowy to naturalny tłuszcz, który występuje między innymi w mięsie oraz w produktach mlecznych. Powstaje on podczas przemiany kwasów omega-6 poprzez naturalnie występujące enzymy bakterii beztlenowych.

CLA – korzyści zdrowotne 

Liczne badania wskazują, że CLA przynosi ogólnoustrojowe korzyści, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe (szczególnie w przypadku nowotworu piersi).

Skupmy się jednak na efekcie redukcji tkanki tłuszczowej. Przeprowadzono bardzo wiele badań w tym kierunku, zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach.

Badania na ludziach i zwierzętach

Spektakularne efekty zaobserwowano podczas obserwacji zwierząt. Szczególnie popularnym badaniem jest obserwacja wpływu CLA na myszy z 1998 roku. W przypadku gryzoni przy sześciotygodniowej suplementacji tym kwasem, zaobserwowane spadek tkanki tłuszczowej na poziomie aż 70% w porównaniu z grupa kontrolną stosującą placebo. Bardzo dobre  i obiecujące efekty zaobserwowano również w badaniu na większych zwierzętach. Dane z niego pokazują, że CLA w diecie zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej w sposób zależny od dawki i że odpowiedź jest największa w ciągu pierwszych 4 tygodni suplementacji.

Skuteczność CLA sprawdzano również w badaniach na ludziach. W metaanalizie z 2007 roku, gdzie wzięto pod uwagę 18 wysokiej jakości badań wykazano, że CLA w dawce 3,2 g / dobę powoduje utratę tkanki tłuszczowej u ludzi. W 2012 roku ukazała się analiza w którym oceniano długotrwałe stosowanie suplementów CLA u osób otyłych i z nadwagą. Metaanaliza wykazała statystycznie istotną różnicę w utracie masy ciała na korzyść CLA w porównaniu z placebo (średnia różnica: -0,70 kg).   Za stosowaniem CLA w redukcji tkanki tłuszczowej stoją również badania z 2019r w, których wykazano, iż kwasy te mają znaczący wpływ na poprawę wrażliwości insulinowej oraz poziom leptyny. Wykazano w nim, iż wpływają na obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej i stanowiąc mogą wsparcie w walce z cukrzycą.

Dawkowanie

Przyjmuje się, że dawkowanie CLA powinno wynosić 1 do 3g na dobę.

CLA może stanowić potencjalne wsparcie w walce ze zbędnymi kilogramami, musimy mieć jednak na uwadze, że podstawą utraty tkanki tłuszczowej jest odpowiednia dieta z deficytem energetycznym, najlepiej wsparta aktywnością fizyczną. Warto zauważyć, że osoby, które otrzymują dużo CLA z pożywienia, są w mniejszym stopniu narażone na różne choroby, w tym cukrzycę typu 2, nowotwory i choroby układu krążenia.

Referencje:

Tags

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close