Artykuły

Czy witamina B pomaga schudnąć?

dpowiedni dobór jakościowy i ilościowy pokarmów oraz pokrycie zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne w diecie jest bardzo ważnym elementem poprawnie przeprowadzonej redukcji. Mimo iż podstawą ubytku masy ciała jest zastosowanie deficytu energetycznego, to jednak niedoborowa dieta może spowolnić utratę zbędnych kilogramów i odbić się na zdrowiu.

„Odchudzanie na czekoladzie”

Jedząc codziennie tylko jedną tabliczkę czekolady i dostarczając zaledwie około 600 kcal, jesteśmy w stanie przez pewien czas redukować masę ciała, jednak w dość szybki sposób odbije się to nie tylko na tempie metabolizmu, układzie hormonalnym, ale również na naszym samopoczuciu i zdrowiu.

Na czym polega dobrze przeprowadzona dieta redukcyjna?

To stworzenie jadłospisu z mniejszą ilością energii, ale w którym mimo wszystko dostarczymy wszystkie niezbędne składniki mineralne, witaminy i związki prozdrowotne, które pozwolą na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można powiedzieć, że im bardziej niskoenergetyczna dieta, tym większą uwagę musimy skupić na jakości pokarmów. Z tego powodu dość wiele osób na dietach redukcyjnych sięga po kompleksy witaminowo-mineralne, które mają zapobiegać ewentualnym niedoborom. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawy, że odpowiednie pokrycie zapotrzebowania na witaminy może również wpłynąć na tempo redukcji wagi.

VITAMINALL – Zawiera niacynę, witaminę B6 i B12

Witaminy z grupy B a redukcja masy ciała

Niedocenianymi związkami są witaminy z grupy B, które należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Dostarczamy je w zależności od rodzaju zarówno z produktami zwierzęcymi, jak i roślinnymi. Niektóre z nich częściowo są również syntetyzowane w jelicie poprzez naturalną mikrobiotę człowieka.

Witamina B1

Tiamina, czyli witamina B1 jest między innymi odpowiedzialna za procesy energetyczne, bierze ona udział w metabolizmie aminokwasów oraz węglowodanów. Ma również bardzo duże znaczenie dla gospodarki glukozowej, gdyż wpływa na regulację produkcji insuliny w komórkach trzustkowych. To właśnie insulina odpowiedzialna jest za transport cząsteczek glukozy do naszych mięśni i wątroby, a niedobór tego hormonu może być związany z występowaniem cukrzycy.

Witamina B2

Kolejną dość istotną witaminą jest ryboflawina, czyli witamina B2, która również jest związana z przemianami energetycznymi organizmu oraz metabolizmem innych witamin z grupy B, a także bierze udział w transporcie lipidów.

Witamina B5

W proces utleniania i syntezy kwasów tłuszczowych jest również zaangażowana witamina B5, czyli kwas pantotenowy. Uczestniczy on m.in. w syntezie cholesterolu, witamin A i D, czy hormonów sterydowych i neuroprzekaźników.

Witamina B6

Ogromne znaczenie dla przemian energetycznych ma również witamina B6, która uczestniczy pośrednio w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i aminokwasów, gdyż jest kofaktorem dla ponad 160 różnych enzymów. Jest zaangażowana w proces glikogenolizy (rozpad glikogenu do glukozy i glukoneogenezę (przemiana niecukrowych prekursorów np. aminokwasów w glukozę) oraz biosyntezę neurotransmiterów jak dopamina, czy metabolizmie tryptofanu.

Witamina B12

W proces ten jest zaangażowana również witamina B12, czyli kobalamina, która pełni funkcję kofaktora w produkcji serotoniny, dopaminy. Zaangażowana jest ona również w przemiany węglowodanów do cukrów prostych, czyli glukozy, która jest energia dla organizmu. To tylko ułamek procesów, w jakie są zaangażowane witaminy z grupy B, które mogą mieć wpływ na redukcję wagi.

O czym należy pamiętać?

Witaminy z grupy B, są zaangażowane w wiele procesów energetycznych oraz przemian składników odżywczych, jednak nie powinniśmy patrzeń na nie tylko z tej perspektywy, gdyż wpływają one na ogólny stan naszego zdrowia, układ nerwowy, krwionośny czy hormonalny. Organizm ludzki nie jest w stanie poprawnie funkcjonować, a tym bardziej zredukować masę ciała bez pokrycia zapotrzebowania na podstawowe witaminy, składniki mineralne i substancje prozdrowotne, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu, nie tylko na poziomie redukcji wagi, ale na tle wszystkich procesów w organizmie. Każdy może zgubić szybko kilogramy, jedząc bardzo mało i niezdrowe rzeczy, jednak ekspresowo odbije się to na całym organizmie, nie tylko w postaci wolniejszej redukcji, ale np. poprzez anemię, problemy neurologiczne i hormonalne.

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button
Close